Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σύσκεψη για τις ανταλλαγές ομολόγων με τη συμμετοχή του IIF

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την ενεργοποίηση του σχεδίου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας αρχίζουν σήμερα….

…στα γραφεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).
 
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα επιτόκια των νέων ομολόγων, το ποσοστό του «κουρέματος», οι διαδικασίες επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, το ζητούμενο είναι οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν συντονισμένα και σύντομα, όπως είπε σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, στη σύσκεψη που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και τον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.
 
 
Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) έχει αρκετές τεχνικές δυσκολίες, καθώς συνδυάζει τέσσερις επιμέρους εναλλακτικές (εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων είτε ώς το 2014 είτε ώς το 2020, συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους) οι οποίες αφενός θα πρέπει να οδηγούν σε μείωση του χρέους αφετέρου να ελαχιστοποιούν τις απώλειες των τραπεζών.
 
Το IIF έχει εκτιμήσει ότι η μέση απομείωση της αξίας των ομολόγων θα είναι 21%, ενώ σύμφωνα με την ΕΕ η καθαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι της τάξεως των 50 δισ. ευρώ.
 
 
«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με απομείωση 21%, είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες αν το Core Tier 1 (ο δείκτης κύριων εποπτικών κεφαλαίων) παραμείνει στο 7%. Ωστόσο αν αυξηθεί στο 10%, τότε οι τράπεζες (πλην της Εθνικής) θα χρειαστούν άλλα 6 δισ. ευρώ», εκτιμά η Deutsche Bank σε ανάλυσή της.
 
 
Το υπουργείο Οικονομικών όμως έχει εκφράσει ήδη την πρόθεση αύξησης του δείκτη κυρίων κεφαλαίων στο 10% το 2012, οπότε οι αυξήσεις κεφαλαίου με κεφαλαιακή ενίσχυση και από το EFSF θεωρούνται δεδομένες.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε