Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας σε έξι ώρες

Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας των Υπηρεσιών Μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων κρίνονται «ιδιαίτερα θετικοί» από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία ίδρυσης εταιρείας.

Όπως αναφέρεται ότι την περίοδο από 4.4.2011 έως 24.7.2011 σε όλη την επικράτεια ιδρύθηκαν συνολικά 2.059 εταιρείες με τη διαδικασία της Μίας Στάσης, ενώ εγγράφηκαν 8.635 επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των ατομικών) στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων.

Για την πρώτη περίοδο λειτουργίας των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων επισημαίνεται ότι:

* Το συνολικό κόστος για τη σύσταση εταιρείας εκτιμάται ότι μειώθηκε για τις ΟΕ και ΕΕ κατά περίπου 54%, για μια μέση ΕΠΕ κατά περίπου 61% και για μία μέση ΑΕ κατά 50%. Οι μειώσεις αυτές έχουν προέλθει τόσο από την κατάργηση φόρων, τελών κλπ, που επιβάρυναν τη σύσταση (πχ τέλος προελέγχου επωνυμίας, τέλος καταχώρησης σε ΦΕΚ, τέλος υπέρ ΤΑΠΕΤ) όσο και από τη μείωση των λοιπών εξόδων που αντιμετώπιζε ο ιδρυτής μιας εταιρείας (πχ καταργήθηκε η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου κατά τη σύσταση ΑΕ και ΕΠΕ με κεφάλαιο κάτω των 100.000 ευρώ, καταργήθηκε η διαδικασία της αυτοψίας της έδρας κατά την έναρξη της επιχείρησης κλπ).

* Ο μέσος χρόνος σύστασης ΑΕ και ΕΠΕ μέσω Υπηρεσίας Μιας Στάσης έχει πέσει στις 7 ημέρες ενώ για ΟΕ και ΕΕ στις 2 ημέρες. Ο ελάχιστος χρόνος σύστασης που έχει επιτευχθεί στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης είναι για ΑΕ 6 ώρες, για ΕΠΕ 20 ώρες, για ΕΕ 27 λεπτά της ώρας και για ΟΕ 23 λεπτά της ώρας).

Ο κ. Ξυνίδης αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν κοινοποιηθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, και εκτιμά ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των δεικτών του χρόνου και του κόστους σύστασης εταιρειών σε σχέση με το 2009 και το 2010.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε