Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Θα έχει αποτέλεσμα η κίνηση της Γερμανίας που αναστάτωσε τις αγορές;

Θα έχει αποτέλεσμα η κίνηση της Γερμανίας που αναστάτωσε τις αγορές;

Υπήρξε κάποτε (πριν από 1000 χρονιά) στην Δανία ο μεγάλος Βασιλιάς Canute ήταν ένα  μονάρχης ο οποίος, σύμφωνα

με το μύθο, είχε στήσει τον θρόνο του κάτω στην παραλία και καθήμενος στον θρόνο του  διέταζε την παλίρροια να σταματήσει να έρχεται ….. 

Φυσικά, η παλίρροια δεν έδωσε σημασία στις εντολές του, και ο βασιλιάς αλλά και οι αυλικοί  του βράχηκαν.
 Οι ενέργειες του Canute θεωρήθηκαν ως ένα καλό παράδειγμα της υπερβολικής θέλησης της εξουσίας να υπερίσχυση  της ανώτερης  Δύναμης. Για να είμαστε δίκαιοι με το Μεγάλο Βασιλιά  όμως, ορισμένοι λένε ότι ήταν  χρησιμοποιούσε γραφικά που απεικονίζουν ακριβώς το αντίθετο στους υπηκόους του:  δείχνοντάς τους με μεγάλη  ταπεινότητα ότι  σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια όσον αφορά την χρονική τους  αρχή και τέλος.

 
Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν μαθήματα εδώ για την Γερμανική ρυθμιστική αρχή που  προσπαθεί τώρα να σταματήσει την παλλοιρια που βγαίνει στις  αγορές της Ευρωζωνης. Η  απόφαση σοκ  να απαγορεύσει το ακάλυπτο  short selling των ομολόγων της ζώνης του ευρώ, τις  συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης  (spreads) και τις μετοχές 10 γερμανικών πιστωτικών ιδρυμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία και επίσης βαθιά καχυποψία.

Η απαγόρευση ακάλυπτων short selling σε περίπτωση απουσίας προφανούς κρίσης είναι αυτοκτονία.  Απλώς καλώντας εικασίες ως προς το τι γνωρίζουν οι  αρχές που δεν το γνωρίζουν οι αγορές. Σίγουρα αυτή η σκέψη υπάρχει διάχυτη σε μεγάλη  αφθονία σήμερα  Τετάρτη και εκφράζεται με ενδείξεις  κερδοσκοπίας γύρω από τις ευρωπαϊκές συναλλαγές.

“Είναι δύσκολο να βρεθούν σημάδια έκτακτης ανάγκης για να δικαιολογήσει κανείς μια τέτοια απόφαση, η οποία στέλνει την αγορά πίσω εν μέσω  πανικού»,σύμφωνα με την BNP Paribas,  

Βεβαίως, η  κρίση του  χρέους της Ευρωζωνης είναι αρκετά μεγάλη, ίσως να σκέφτονται οι Γερμανοί, αλλά αυτή θα υπάρχει για αρκετό διάστημα ακόμη. Γιατί οι Γερμανοί αποφάσισαν να κινηθούν χτες το βράδυ;

Η επίσημη εξήγηση είναι ότι ανησυχούν για την «εξαιρετική μεταβλητότητα» στα  κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και την  διεύρυνση των spreads ( CDS.) Προφανώς, το ακάλυπτο  short selling έχει φέρει την επιδεινώσει σε  τέτοιο  σημείο όπου το γερμανικό οικονομικό σύστημα απειλείται.

Αλλά αυτή η δράση φέρνει τις θύμησες  της αντίστοιχης κίνησης που θεσπίστηκε  στα τέλη του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ και οι δύο είχαν απαγορεύσει προσωρινά τη shorting των μετοχών των  τραπεζών  τότε, φοβούμενοι ότι οι κερδοσκόποι θα μπορούσαν  να προκαλέσουν  την κατάρρευση των άλλων μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τώρα μας απομένει να αναρωτηθούμε ακριβώς πιο ίδρυμα ή πιο  έθνος  φοβούνταν οι  Γερμανοί ότι θα  ήταν σε τόσο μεγάλο  κίνδυνο που  έπρεπε να κάνουν  αυτό το βήμα.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματευτές και αντικριστές  προσπαθήσουν και  κατά πάσα πιθανότητα θα το πετύχουν  να είναι σε θέση σύντομα αν κάνουν πράξεις  ανοικτών πωλήσεων στα  ομόλογα και μετοχές σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Βέβαια και άλλα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Αυστρία, έχουν καλέσει για μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση, άλλα  μετά την κίνηση της Γερμανίας, κάτι τέτοιο θα έστελνε  την εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή ρύθμιση της αγοράς σε νέα χαμηλά και  είναι ήδη αρκετά χαμηλό.

Η ευρύτερη ανησυχία που υπάρχει είναι ότι, μαζί με σχεδόν όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, η ζώνη του ευρώ έχει ένα τεράστιο ποσό του χρέους προς πώληση. Για να γίνει αυτό οι υπουργοί οικονομικών της θα χρειαστούν  τη συνεργασία των αγορών θέλοντας και  μη.  Η απαγόρευση του short selling είναι πιθανόν να μην είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί αυτό. 

Είναι ίσως ειρωνικό το γεγονός ότι οι αναλυτές της Deutsche Bank, ένα από τα όργανα τώρα προστατεύεται από short selling, θα πρέπει να έχει εύγλωττα διαμορφώσει την τρέλα του πολέμου στην Ευρώπη με “κερδοσκόπους”.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Σπρώχνουν την ΕΕ σε διάλυση – Σενάρια για άλλο ευρώ σε βορρά και άλλο σε  νότο

 Μέρκελ: Κινδυνεύει το ευρώ, άρα κινδυνεύει η Ευρώπη

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε