Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Θα φτάσουν 5,40 τα τσιγάρα;

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Τίποτε δεν έχουμε δει ακόμη στις αυξήσεις των τσιγάρων σύμφωνα με όσα απαιτούν οι καπνοβιομήχανοι.

Η νέα αύξηση στα τσιγάρα που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε βιομηχάνους, διακινητές και πωλητές που υποστηρίζουν ότι με την αύξηση αυτή μειώνονται τα κέρδη τους.

Η τιμή 3,61 για τα πακέτα που σήμερα κοστίζουν 3,20 ευρώ είναι, λένε, σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Αντίθετα υποστηρίζουν ότι για να διατηρήσουν τα κέρδη τους στα σημερινά επίπεδα οι τιμή για ένα πακέτο των 3,20 θα πρέπει να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 5,30 ευρώ.

Σύμφωνα με τις οργισμένες πια φωνές των πρατηριούχων και πρατηρίων τσιγάρου, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομίας δεν αφορούσαν στην αύξηση της τιμής του τσιγάρου αλλά στον αναλογικό φόρο.
Όπως εξηγεί στο ΝewsIt.gr o πρόεδρος των πρατηριούχων Πειραιά, Σπύρος Ταβουλάρης, σύμφωνα με την αύξηση του αναλογικού φόρου, αλλά και το ποσοστό περιθωρίου κέρδους λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου, οι νέες αυξημένες τιμές των πακέτων τσιγάρου θα διαμορφωθούν ως εξής:
– τα τσιγάρα που κοστίζουν σήμερα 3.20ευρώ το πακέτο, η τιμή τους θα εκτιναχθείς στα 5.40ευρώ
– τα τσιγάρα που κοστίζουν σήμερα 2.40ευρώ το πακέτο, η τιμή τους θα φτάσει στα 4.00ευρώ
– ενώ, τα φτηνότερα πακέτα των 2.00ευρώ, θα φτάσουν στην τιμή των 2.40ευρώ
«Η αύξηση του αναλογικού φόρου μειώνει δραματικά, σχεδόν στο μισό, το περιθώριο κέρδους μας, με αποτέλεσμα καπνοβιομηχανίες να κλείσουν, ή αν φύγουν από την Ελλάδα, πρακτορεία και περίπτερα να κλείσουν» δηλώνει στο NewsIt.gr o κ. Ταβουλάρης, ενώ προαναγγέλλει δραστικές κινητοποιήσεις, ακόμη και διακοπή της διακίνησης τσιγάρων από όλα τα περίπτερα και τα πρατήρια της χώρας!
Μέχρι στιγμής, επί της λιανικής τιμής ο φόρος είναι 57% και υπάρχει και ΦΠΑ 19%. Στην περίπτωση που μπει ο νέος φόρος επί της λιανικής τιμής η φορολογία αυξάνεται από το 73% στο 85% και έτσι μειώνονται κάθετα τα κέρδη καπνοβιομηχανιών και πωλητών.
Μόνη λύση λένε θα είναι η αύξηση της τιμής και από μέρους τους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit μετά τις πρώτες αντιδράσεις μελετάται από το υπουργείο κάποια αναπροσαρμογή στις αυξήσεις, αλλά και πάλι το σενάριο δεν είναι ευχάριστο, κάποιοι αναφέρουν ότι η τιμή δεν μπορεί να είναι κάτω από 4,30 ευρώ το πακέτο. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε