Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Θα γλιτώσουν οι 4 υπεύθυνοι για την ελληνική τραγωδία

Θα γλιτώσουν οι 4 υπεύθυνοι για την ελληνική τραγωδία

Τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τους ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές, την Ευρωπαική Ένωση αλλά και το ΔΝΤ κατηγορεί με άρθρο του ο Mohamed A. El-Erian, ο επικεφαλής δηλαδή της PIMCO, του μεγαλύτερου παγκοσμίως επενδυτικού οργανισμού αφού διαχειρίζεται 1,4 τρις δολάρια.

Κατά τον Mohamed El- Erian, η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει με την Αργεντινή πριν την χρεοκοπία της.

”Πολλοί θα βιαστούν να κατηγορήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις των οποίων ηγήθηκαν τα πάλαι ποτέ κυρίαρχα πολιτικά κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.Η προθυμία τους να ευημερήσουν τη χώρα με δανεικά, δημιούργησε τεράστια χρέη, ενώ ταυτόχρονα οδηγούσε τη χώρα σε δραματική απώλεια ανταγωνιστικότητας και, συνεπώς, αναπτυξιακής προοπτικής. Ορισμένοι μάλιστα επιδίωξαν να είναι εξαιρετικά φειδωλοί με την αλήθεια, και δεν αποκάλυψαν το πραγματικό μέγεθος των ελλειμμάτων και των χρεών.

Αλλά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ απογοήτευσαν τους Έλληνες πολίτες κι όταν χρειάστηκε να γίνουν προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις. Την αρχική φάση άρνησης διαδέχθηκαν δεσμεύσεις που δεν μπορούσαν να τηρηθούν”.

Δεν είναι τα δύο κόμματα οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι κατά τον El-Erian.
”Βέβαια, για να δημιουργηθεί χρέος σημαίνει ότι έχει δοθεί πίστωση.Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας έριξαν με μεγάλη χαρά λεφτά στη χώρα, όταν όμως η τεχνητή έκρηξη της οικονομίας δεν μπορούσε πλέον να διατηρηθεί, αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους. Ο υπερδανεισμός ήταν τόσο διαδεδομένος που, σε κάποιο σημείο, έριξε την διαφορά της απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων σε γελοία χαμηλό επίπεδο για δυο χώρες που διαφέρουν θεμελιωδώς τόσο πολύ”.

Σύμφωνα με το άρθρο ”ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι ιδιώτες πιστωτές της έδρασαν κατ’ αυτόν τον τρόπο χωρίς να έχουν κάποιο «πάτημα». Και οι δυο πλευρές καθησυχάστηκαν από την πολιτική κάλυψη που παρείχε η προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης.Και στις δυο περιπτώσεις -δηλαδή στους κανόνες και τους θεσμούς- η ευρωζώνη δεν ανταποκρίθηκε στα απαιτούμενα.

Η Ευρώπη όμως, απέτυχε να αντιδράσει σωστά κι όταν έγινε εμφανές ότι η Ελλάδα άρχισε να παραπαίει. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να πετύχουν σύγκλιση απόψεων σε μια κοινή αποτίμηση των προβλημάτων της χώρας, πόσω μάλλον να συνεργαστούν για μια σωστή αντιμετώπισή τους”.

Ευθύνες ρίχνει και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέγοντας πως ”η πολιτική σκοπιμότητα φαίνεται πως υπερέβη την ικανότητα ανάλυσης, υπονομεύοντας τόσο τον άμεσο επωφελή ρόλο του Ταμείου όσο και την λειτουργία του ως πολιτικού και οικονομικού καταλύτη”.

Το συμπέρασμα του Mohamed El- Erian είναι πως ”κανένας από τους τέσσερις δεν μπορεί να αποφύγει την πραγματικότητα ότι η κατάρρευση της Ελλάδας δεν θα είχε συντελεστεί εάν δεν είχαν δείξει αδιαφορία κατά τη διάρκεια της οικονομικής έκρηξης κι αν δεν εκπλήρωναν με τόσο πλημμελή τρόπο τις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης. Θα ήλπιζε κάποιος ότι θα αποδοθούν ευθύνες και στους τέσσερις , αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα την γλιτώσουν πολύ εύκολα.Ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα πραγματικά θύματα αυτής της ιστορικής τραγωδίας –δηλαδή τα πιο ευάλωτα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού η κατάσταση των οποίων θα γίνει πολύ χειρότερη, σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς εξαφανίζονται θέσεις εργασίας, εξατμίζονται οι αποταμιεύσεις και καταστρέφονται τα αναγκαία για τη συντήρησή τους”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Νέο “nein” της Merkel στο ευρωομόλογο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε