Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Θα πληρώσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – Κυρίαρχο σενάριο η εισφορά 3% για όλους!

Παρά το “μαστίγωμα” στον υπουργό οικονομικών, ο αρχικός σκοπός επιτεύχθηκε. Η κατάσταση εκτονώθηκε, κάπως, και κάποιοι θα μείνουν με την ικανοποίηση ότι κερδήθηκε μια μάχη και πως η κυβέρνηση πήρε πίσω κάποια σκληρά μέτρα.

Δεν είναι όμως έτσι. Η κυβέρνηση κέρδισε κάποιο χρόνο δίνοντας … τυράκι, όπως μη μείωση του αφορολόγητου των 12.000, μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και κατάργηση του πόθεν έσχες ως το 2013.

Ως συνήθως όπου υπάρχει όμως τυρί υπάρχει και παγίδα. Όπως από χθες αποκάλυψε το newsit τα τρία σενάρια για να εξοικονομηθούν τα χρήματα που θα χαθούν απ’ τα ταμεία με τη μείωση του αφορολόγητου είναι εξίσου σκληρά.

– Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μείωση του στις 8.000 ευρώ και με συντελεστή 10% να φορολογούνται τα εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ.

– Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το αφορολόγητο να μειωθεί στις 10.000 ευρώ και να φορολογούνται με συντελεστή 18% τα εισοδήματα μέχρι τις 12.000 ευρώ.

– Το τρίτο σενάριο προβλέπει να διατηρηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και να επιβληθεί έκτακτη εισφορά 3% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια και πάλι χαμένος θα είναι ο φορολογούμενος. Αν φορολογηθεί το εισόδημα με 10% από τις 8.000 ως τις 12.000 ο φόρος θα είναι 400 ευρώ.
Αν μπει φόρος 18% τότε η επιβάρυνση πάει στα 720 ευρώ. Με εισφορά 3%, τότε ακόμη και η γενιά των 500 ευρώ το μήνα θα βρεθεί να πληρώνει φόρο 210 ευρώ το χρόνο!


Παράλληλα μπορεί να παγώνει η αύξηση στις αντικειμενικές,
δεν παίρνουν όμως πίσω τη μείωση του αφορολόγητου και έτσι περίπου 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν να πληρώνουν φόρο μεγάλης (!) ακίνητης περιουσίας.

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικία, Ι.Χ. σκάφη, πισίνες κλπ και μαζί και οι αντίστοιχοι φόροι.

Συζητείται να μειωθεί σε ορισμένα προϊόντα ο ΦΠΑ δεν συζητείται όμως να μην μπει ειδικός φόρος σε αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά και άρα να υπάρξει έμμεση οικονομική αιμορραγία.

Όσο για το Δημόσιο,
μπορεί να άνοιξε παράθυρο για νέες προσλήψεις με ποσοστό 1/10 σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις όμως ταυτόχρονα έρχονται νέα μείωση όχι μόνο απ’ την έκτακτη εισφορά αλλά και από τις περικοπές επιδομάτων και τις μειώσεις μέσω ενιαίου μισθολογίου.

Διαβάστε επίσης:
Δραματική προειδοποίηση Σόιμπλε: “Βοήθεια στην Ελλάδα ΤΩΡΑ”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε