Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Θέσεις μαθητευόμενων σε επιχειρήσεις με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη – Όλες οι λεπτομέρειες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το κανονιστικό πλαίσιο ποιότητας μαθητείας καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας, Οικονομίας, Οικονομικών και Παιδείας, σύμφωνα με την οποία οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται έναν μαθητευόμενο.

Οι εργοδότες που απασχολούν από ένα έως δέκα άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας που αντιστοιχούν στο 25% (ένα έως δύο άτομα) των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας.

Ειδικότερα, για εργοδότες που απασχολούν από ένα έως πέντε άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, ενώ για εργοδότες που απασχολούν από έξι έως δέκα άτομα τα αποτελέσματα της ποσόστωσης στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω.

Οι εργοδότες που απασχολούν από δέκα άτομα και πάνω μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας, με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.

Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας ανά υποκατάστημα, με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.

Tα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των υπαλλήλων.

Οι μαθητευόμενοι έχουν όλα τα δικαιώματα, σύμφωνα με τη θεσμοθέτηση που ακολουθείται για τους μαθητές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, τη σχετική νομοθεσία και τη σύμβαση. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι παρέχεται αμοιβή το 75% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης, οι μαθητευόμενοι έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για το διάστημα της μαθητείας.

Σημειώνεται, ότι ως μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής. Ο μαθητευόμενος συνδέεται με σύμβαση μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Η μαθητεία υλοποιείται με βάση πρόγραμμα μάθησης, το οποίο επιμερίζεται στον χώρο εργασίας και στην εκπαιδευτική δομή. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και σε συγκεκριμένη ειδικότητα.

Η σύμβαση μαθητείας συνάπτεται μεταξύ μαθητευόμενου και εργοδότη και συνυπογράφεται από τον διευθυντή της οικείας εκπαιδευτικής δομής στην περίπτωση των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ή θεωρείται από τον διευθυντή της οικείας εκπαιδευτικής δομής στην περίπτωση των ΕΠΑΛ/ΙΕΚ και καθορίζει τους όρους υλοποίησης του προγράμματος μάθησης στον χώρο εργασίας, διάρκειας ανάλογα με τον τύπο του προγράμματος μαθητείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε