Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Θηλιά και για το ΧΑ το κόστος δανεισμού της χώρας

Θηλιά και για το ΧΑ το κόστος δανεισμού της χώρας

Αδύναμος να αντιδράσει ο Γενικός Δείκτης στην εκτίναξη των spreads

Με δεδομένο ότι οι αγορές και οι κερδοσκόποι γνωρίζουν ότι μέχρι το Μάιο θα πρέπει να δανειστούμε περί τα 12 δισ. ευρώ βρίσκονται διαρκώς με το δάκτυλο στη σκανδάλη και σε κάθε αστοχία η παράλειψη του οικονομικού επιτελείου εκτινάσσουν τα spreads για να κερδίσουν όσο μπορούν περισσότερα. 

Κάτι τέτοιο βιώσαμε σήμερα αφού κυβερνητικό στέλεχος φέρεται να δήλωσε στο Market News International ότι η Αθήνα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία των Βρυξελλών προκειμένου να παρακαμφθεί το ΔΝΤ, καθώς ανησυχεί ότι θα επιβάλει σκληρούς όρους για την παροχή βοήθειας. Αμέσως, η διαφορά του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου με το γερμανικό bond εκτοξεύτηκε στις 405 μονάδες βάσης, ακολούθησαν αλλεπάληλες διαψεύσεις αλλά η ζημιά είχε γίνει. 

Τα spreads αυτή την ώρα βρίσκονται στις 376 μονάδες βάσης και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,21% στις 2.048,69. Και όλα αυτά όταν στα κεντρικά ευρωπαικά χρηματιστήρια επικρατούν ισχυρές ανοδικές τάσεις. Γράφαμε το πρωί ότι η πορεία του ΧΑ είναι συνυφασμένη με την πορεία δανεισμού της Ελλάδος, αλλά τελικά ο δανεισμός της χώρας εξελίσσεται σε βασικό καταλύτη για τη συμπεριφοράς της αγοράς μετοχών, ιδίως, όταν ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα όπως σήμερα στα 141,68 εκατ. ευρώ. 

Οι τράπεζες δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις και ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,08%. Ενδεικτικό είναι ότι οι τέσσερις τράπεζες που θα «ανοίξουν» εν νέου το πακέτο στήριξης είχαν τις μεταλύτερες απώλειες: Εθνική -4,77%, Πειραιώς -5,07%, Eurobank -4,29% και Alpha -2,27%. Aπό τα blue chips ξεχώρισαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ με κέρδη 1,79% και της ΔΕΗ με 3,54%. Από τις 307 μετοχές που άλλαξαν χέρια, 107 υποχώρησαν, 54 ενισχύθηκαν και 144 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Δούρος -10,00%, Moda Bango -9,80%, Σπύρου -9,26%, Μινέρβα -9,23% και Καραμολέγκος -8,33%. 

Αύριο ερχεται κλιμακιο του ΔΝΤ στην Αθήνα για να προσφέρει τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

  Μέχρι τις 16 Μαϊου που θα υποβληθεί η έκθεση για την προοδο του ΠΣΑ από ελεγκτές της ΚΟΜΙΣΙΟΝ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ οι αναλυτες θεωρούν οτι ο γενικός δείκτης δεν εχει περιθώρια για να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε