Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Θρίλερ στην Κύπρο με το άνοιγμα των τραπεζών – Μαξίμου και Ρωσία φοβούνται ότι θα παραμείνουν κλειστές και αύριο

Θρίλερ στην Κύπρο με το άνοιγμα των τραπεζών – Μαξίμου και Ρωσία φοβούνται ότι θα παραμείνουν κλειστές και αύριο

– Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πότε θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες – Κλειστές για 10 ημέρες
– Πηγές από τη Ρωσία αναφέρουν πως βλέπουν τις τράπεζες να ανοίγουν την επομένη της Πρωταπριλιάς
– Μπάχαλο στην Κεντρική Τράπεζα στην Κύπρου, καθώς δεν έχουν δοθεί οδηγίες ακόμα για το άνοιγμα των τραπεζών
– Τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις που δεν έχουν ούτε χρήματα για τις πληρωμές των υπαλλήλων
– ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Τεράστιο μπάχαλο έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο, με τους πολίτες να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους, καθώς η αγορά έχει στεγνώσει και την πολιτική ηγεσία του τόπου να έχει στάση πρωτοφανούς ανευθυνότητας, καθώς ουδείς έχει λάβει τις ανάλογες πρωτοβουλίες για να ανοίξουν την Τετάρτη οι τράπεζες και από την Πέμπτη οι τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου.

Με πύργο της Βαβέλ, μοιάζει η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, αφού εάν οι δύο τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή ανοίξουν την πόρτα τους για το κοινό, μεθαύριο Πέμπτη, με περιοριστικούς όρους, στη βάση της οδηγίας που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα, τότε η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου, καθώς μέχρι στιγμής, κανένα από τα στελέχη των τραπεζών, δεν γνωρίζει, με ποιο τρόπο θα εξυπηρετήσει τους πελάτες του, πως θα γίνουν οι πληρωμές και από πού θα λάβουν εξουσιοδότηση για να προχωρούν στην διεκπεραίωση συναλλαγών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.com.cy, στις συναντήσεις που έγιναν χθες με την Κεντρική Τράπεζα και τις διοικήσεις των τραπεζών, δεν δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές, στους εργαζόμενους, οι οποίοι ουσιαστικά καλούνται να λειτουργήσουν στα τυφλά.

Την ανησυχία για αυτό το μπάχαλο εκφράζουν και πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βλέπει πως είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ανοίξουν τελικά ούτε την Τετάρτη οι τράπεζες, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες, όπως άλλωστε θα είχε αρνητικές συνέπειες ένα ενδεχόμενο άνοιγμα των τραπεζών, χωρίς όρια και περιοριστικούς όρους.

Και από τη Ρωσία όμως τα μηνύματα για το άνοιγμα των τραπεζών στην Κύπρο δεν είναι αισιόδοξα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ρώσοι είναι σχεδόν σίγουροι πως την Τετάρτη δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες και μάλιστα τοποθετούν το άνοιγμα μετά την Πρωταπριλιά, μιας και είναι αργία για την Κύπρο η 1η Απριλίου.

Αυτό σημαίνει πως εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανοίξουν μετά από 17 ημέρες που παρέμεναν κλειστές.

Ασάφεια επικρατεί και για το κατά πόσο θα είναι δυνατή η πληρωμή με επιταγές και αν θα υπάρχει προκαθορισμένο όριο. Οι πιστωτικές κάρτες της Λαϊκής ουσιαστικά καθίστανται άχρηστες στην αγορά, καθώς, όπως εξήγησε η ΚΤ, θα γίνονται δεκτές για συναλλαγές μόνο σε καταστήματα που συνεργάζονται με την συγκεκριμένη τράπεζα.
Με λίγα λόγια, θα πρέπει ο πελάτης προτού προχωρήσει σε αγορές από οποιοιδήποτε κατάστημα να ρωτήσει πρώτα, η να βεβαιωθεί με κάποιο τρόπο, ότι το κατάστημα αυτό συνεργάζεται με τη Λαϊκή Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSIT.COM.CY

Τα λόγια και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να τελείωσαν αλλά η σκληρή πραγματικότητα κάνει την εμφάνισή της με τον πιο σκληρό τρόπο στην καθημερινότητα των Κυπρίων.

Η φράση “σταση πληρωμών” δεν είναι υπερβολική πλεον. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, είπε ότι «σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου! – Ανοίγουν χωρίς οδηγίες οι τράπεζες

“Δημητριάδη αλήτη μας έκλεισες το σπίτι” – Εξαγριωμένοι τραπεζικοί κατέκλυσαν την ΚΤ

Ετοιμάζουν νόμο για να “βάζουν χέρι” στις καταθέσεις σε όλη την ευρωζώνη!

Γιούνκερ: ”Ντροπή δεν είναι όλοι οι Κύπριοι γκάνγκστερ”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε