Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Τα 2 τελευταία σενάρια για την φορολόγηση των ακινήτων – Το πιο ακραίο μιλάει για μηδενικό αφορολόγητο!

Τα 2 τελευταία σενάρια για την φορολόγηση των ακινήτων – Το πιο ακραίο μιλάει για μηδενικό αφορολόγητο!

– Ο νεος φόρος θα ισχύει από το 2013
– Θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον ΦΑΠ
– Θα επιβληθεί σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και σε αγροτεμάχια

Και τα 2 συζητήθηκαν σήμερα στην σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών. Αφορούν την κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου στα ακίνητα που θα επιβληθεί το 2013 αντικαθιστώντας το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το “χαράτσι” στα ακίνητα.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο:

– Είναι και το χειρότερο: Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο. Για αξία ακινήτων 0-100.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις, για αξία από 100.000-300.000 ευρώ, ο συντελεστής θα είναι 2 τοις χιλίοις και για υψηλότερη αξία θα υπάρχει κλιμάκωση με μεγαλύτερους συντελεστές. Θα φθάνει ακόμη μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Το δεύτερο σενάριο:

– Αφορολόγητα τα πρώτα 100.000 ευρώ για αξία από 100.000-200.000 ευρώ. Από 200.000-300.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις και υψηλότεροι συντελεστές για μεγαλύτερη αξία.

Ο νέος φόρος θα ισχύσει από το 2013 και θα επιβληθεί σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και σε αγροτεμάχια και υπολογίζεται πως θα αποφέρει έσοδα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι τρεις εκπρόσωποι θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα οποότε και θα οριστικοποιήσουν την πρότασή τους και θα θέσουν για τις τελικές αποφάσεις υπόψιν των τριών πολιτικών αρχηγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σήμερα “κλειδώνει” ο νέος φόρος στα ακίνητα

Δραματική δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Βουλή: “Αν δεν παίρναμε την δόση θα πεινούσαμε!”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε