Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τα 4 «αγκάθια» των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου στο μνημόνιο

Τα 4 «αγκάθια»  των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου στο μνημόνιο

Τέσσερα «αγκάθια» με πιο σημαντικά τον προσδιορισμό των νησιών που καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ κατά 30%μ τη μείωση του ακατάσχετου των μισθών, των συντάξεων και των καταθέσεων στα 1.000 και το φόρο στα πλοία, περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα τα οποία έπρεπε να υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και λόγω εκλογών μετατίθενται για τον Οκτώβριο.

Το τέταρτο είναι η μείωση των εκατό δόσεων, ενώ και μικρό πρόβλημα συνιστά είναι η αύξηση των επιτοκίων στο 5% για όσους ρύθμισαν στην εφορία χρέη πάνω από 5.000 ευρώ.

Όμως, στα προαπαιτούμενα υπάρχει και ένα ευνοϊκό μέτρο που είναι το επιτόκια για τη ρύθμιση των 12 δόσεων των οφειλών προς την εφορία από το 8% στο 5% το οποίο θεωρείται το επιτόκιο της αγοράς.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις μπορεί για ορισμένους να είναι οδυνηρές, όμως είναι αναγκαίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καθώς και για την είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο και κυριότερη από αυτές είναι οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις και οι έλεγχοι στις καταθέσεις σε βάθος δεκαετίας.

1. Κατασχέσεις: Ηλεκτρονική αποστολή σε πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων
οφειλετών, δέσμευση, κατάσχεση. Για οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 70.000 ευρώ αυτοματοποιημένη διαδικασία κατάσχεσης.
2. Eλεγχοι: Καθορισμός κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για προτεραιοποίηση
υποθέσεων είσπραξης
3. Ηλεκτρονικές κατασχέσεις: Εκδοση απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. με σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών ως προς το ύψος της δαπάνης ώστε να επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία προμηθειών του Δημοσίου, η προμήθεια της παροχής υπηρεσίας για την ανάπτυξη ειδικού λογισμικού διενέργειας ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος κεντρικής επεξεργασίας, με απευθείας ανάθεση.
4. ΦΠΑ: Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ορίζονται τα πρώτα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί η κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ.
5. Ελεγχοι: Έκδοση απόφασης ΓΓΔΕ με σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών για την προμήθεια με απευθείας ανάθεση ειδικού λογισμικού ερευνών και ανάλυσης στοιχείων (ΥΕΔΔΕ)
6. Φορολογία πλοίων: Εκδοση απόφασης για να εφαρμοστεί η ψηφισμένη αύξηση της φορολογίας στα πλοία.
7. ΣΔΟΕ: Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών που εκδίδονται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2015 καθορίζονται οι λεπτομέρειες της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ . Θα πρέπει να μεταφερθούν επίσης 500 υπάλληλοι και να εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις για τη μεταφορά υλικοτεχνικής υποδομής, φυσικών και μαγνητικών αρχείων. Θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη μεταφορά 3.500 υποθέσεων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
8. ΚΤΕΟ: Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο, μετά από διασταύρωση στοιχείων.
9. Ποινολόγιο εφορίας: Θέσπιση νέων νομικών διατάξεων για τη φοροδιαφυγή και την απάτη προκειμένου να τροποποιηθεί ο ειδικός ποινικός Ν. 2523/1997 και κάθε άλλη συναφής νομοθεσία καθώς και αντικατάσταση του άρθρου 55 παράγραφοι 1 και 2 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (σχετικά με τις ποινές και τα πρόστιμα), με σκοπό, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους.
10. Πρόστιμα: Κατάργηση όλων των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επιβάλλονται βάσει του Ν. 2523/1997 και έκδοση εγκυκλίου εφαρμογής.
11. Αποδείξεις: Ηπιότερες ποινές για τις απλές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ.
12. Ακατάσχετο μισθών: Εφαρμογή της κατάργησης του ανώτατου ορίου ύψους 25% επί των μισθών και συντάξεων και μείωση όλων των κατώτατων ορίων ύψους 1.500 ευρώ (1.250 για μισθούς και συντάξεις, 1.000 ευρώ για καταθέσεις).
13. Μείωση των εκατό δόσεων: Τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και του 2015 για τη σε δόσεις καταβολή οφειλών από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να αποκλείονται όσοι δεν καταβάλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, τη θέσπιση απαίτησης για τη φορολογική διοίκηση και τη διοίκηση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για τη συντόμευση της διάρκειας της ρύθμισης για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα.
14. Αύξηση επιτοκίων: Καθιέρωση επιτοκίων της ελεύθερης αγοράς ( 5%), με παράλληλη παροχή προστασίας στους ευάλωτους οφειλέτες (με οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ). Για οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ για να μην αυξηθεί το επιτόκιο θα πρέπει να πληρούνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
15. Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων: Τροποποίηση της βασικής ρύθμισης δόσεων του ΚΦΔ ώστε να προσαρμοστούν τα επιτόκια βάσει της ελεύθερης αγοράς (μείωση από 8% σε 5%), καθώς και αναστολή, έως το τέλος του 2017, των απαιτήσεων επαλήθευσης από τρίτους και τραπεζικών εγγυήσεων.
16. Λογισμικό για απάτη ΦΠΑ: Επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την απόκτηση λογισμικού (από τους Βέλγους) για την ανάλυση του δικτύου ΦΠΑ.
17. Ιδιώτες για τις κατασχέσεις: Επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών, μεταξύ άλλων με την καθιέρωση πλήρως αυτοματοποιημένων διαδικασιών κατάσχεσης.
18. Eναρξη κατασχέσεων: Λήψη άμεσων μέτρων επιβολής όσον αφορά τους οφειλέτες που δεν καταβάλουν εγκαίρως τις δόσεις τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
19. Eλεγχοι καταθέσεων σε βάθος δεκαετίας: Υπογραφή Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει την επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών λογαριασμών ώστε να παρέχεται το ιστορικό συναλλαγών σε βάθος 10 ετών.
20. ΚΕΑΟ: Παροχή στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) πρόσβασης στο έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και σε στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.
21. Λαθρεμπόριο: Δημιουργία τριών κινητών ομάδων δίωξης/επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε