Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τα “αγκάθια” της κυβέρνησης για τον οικονομικό σχεδιασμό – Πώς θα μπουν χρήματα στα ταμεία για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Τα “αγκάθια” της κυβέρνησης για τον οικονομικό σχεδιασμό – Πώς θα μπουν χρήματα στα ταμεία για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

– Ύφεση και έσοδα, οι αστάθμητοι παράγοντες που “τορπιλίζουν” τα μέτρα
– Πονοκέφαλος στο οικονομικό επιτελείο
– Εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα, “στον αέρα” μισθοί και συντάξεις
– Έρχεται “καταιγίδα” φόροσημειωμάτων μέσα στο καλοκαίρι για να συγκεντρωθούν χρήματα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο καθώς η ύφεση και τα έσοδα αποτελούν βασικούς αστάθμητους παράγοντες, που εμποδίζουν τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, αφού τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και το τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό σχετικά με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, το πρώτο “αγκάθι” που δυσκολεύει τον οικονομικό σχεδιασμό είναι η εκτίμηση για την ύφεση που μόνο ξεκάθαρη δεν είναι αφού τα στοιχεία όχι μόνο δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά κάφε φορά οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς το χειρότερο. Όλα δείχνουν πως η ύφεση ξεπερνά ακόμη και τη δυσμενέστερη πρόβλεψη και συγκεκριμένα γίνεται λόγος η ύφεση στην ελληνική οικονομία να αγγίζει το 7,7% φέτος!

Δεύτερο “αγκάθι” είναι τα έσοδα και οι μεγάλες αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού. Τα έσοδα παρουσιάζον υστέρηση της τάξης του ενός δισ. ευρώ το εξάμηνο, με εκτιμήσεις για το σύνολο του 2012 η απόκλιση να φτάσει τα 2,6 δισ, ευρώ. Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετώπισει άμεσα αυτό το πρόβλημα καθώς τα ταμεικά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Κι εδώ λοιπόν προκύπτει το ερώτημα σχετικά με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση τα απαιτούμενα έσοδα ώστε να μην έρθει αντιμέτωπη με πρόβλημα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Πρώτα απ’ όλα, επισπέυδεται η αποστολή όλων των εκκαθαριστικών για την είσπραξη του ενιαίου τέλους ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2009, για τους φόρους ακινήτων του 2010 και του 2011 και για την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος που ΄χει ήδη φτάσει στους φορολογούμενους.

Σε περίπτωση που η βροχή με τα φοροσημειώματα δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα τεθέι κι άλλο σχέδιο σε δράση που θα περιλαμβάνει την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματείων για να προμηθευτεί ρευστότητα το δημόσιο. Θα συνεχιστεί επίσης η άτυπη στάση πληρωμών που έχει κυρήξει το δημόσιο προς τους προμηθευτές, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες να αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι μηχανισμοί αδυνατούν να εισπράξουν. Χαρακτηριστικό έιναι πως για το α’ εξάμηνο έχουν εισπραχθεί 694 εκ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι φορολογούνοι προς το δημόσιο ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ.

Δείτε το βίντεο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε 5 δόσεις το χαράτσι μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ – Τέλος του μήνα τα πρώτα ειδοποιητήρια

Έρχονται τα εκκαθαριστικά του τρόμου για 5,5 εκατ. φορολογούμενους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε