Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τα είπαν ξανά για την Ελλάδα Μέρκελ-Λαγκάρντ – Παίρνουν… σειρά Μπαρόζο-Ρομπάι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος του Eurogroup βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πυρετός συναντήσεων. Όλα άρχισαν στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκαν Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν (μαζί με την ανάγκη να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό Ταμείο στήριξης) το κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το επιτόκιο που θα ορισθεί για τα νέα ελληνικά ομόλογα και για το αν το χρέος θα είναι βιώσιμο μετά και το κούρεμα. Την άποψη αυτή εξέφρασε τη Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνάντησή της με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και την άποψή της φαίνεται ότι συμμερίζεται το Βερολίνο.

Η Λαγκάρντ έχει, επίσης, αφήσει να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας. Και εκεί ΔΝΤ και Βερολίνο, δε συμφωνούν…

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έχει κρύψει τους ενδοιασμούς της ως προς τη στάση των ιδιωτών δανειστών στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Το Ταμείο ζητά κούρεμα μεγαλύτερο του 50% και επιτόκια για τους δανειστές χαμηλότερα του 4%. Εκτός αυτού, θα πρέπει το ποσό του δανεισμού προς την Ελλάδα, να είναι μεγαλύτερο από τα 130 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε, με την Κριστίν Λαγκάρντ το βράδυ της Κυριακής, έναν μαραθώνιο επαφών για την ελληνική κρίση. Σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Άλλωστε πλησιάζει και η Σύνοδος Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου.

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Ελιό Ντι Ρουπό, ενώ την Πέμπτη θα συναντήσει Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχοί.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό κούρεμα θα απασχολήσει και τους υπουργούς οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και Φρανσουά Μπαρουάν σήμερα στο Παρίσι.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο Βερολίνο υπάρχει η αίσθηση πως ξεκινά η εβδομάδα της αλήθειας για την Άγκελα Μέρκελ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιωματούχος της ευρωζώνης: ”Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει”…

Σόιμπλε: κούρεμα 70% για βιώσιμο χρέος το 2020!

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε