Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τα “μαζεύει” τώρα η Γερμανία για την Ιρλανδία

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε με θράσος ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται τέτοια συζήτηση για προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό.

Αφού έσπειραν τον πανικό και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στις αγορές και να χτυπήσουν κόκκινο τα ιρλανδικά spreads, τώρα η Γερμανία προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμάζευτα, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου να δηλώνει πως “δεν βλέπει λόγο να συνεχιστεί η συζήτηση” για ενδεχόμενη προσφυγή της Ιρλανδίας στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.

“Η Ιρλανδία δεν έχει υποβάλει αίτημα για το (ευρωπαϊκό) ταμείο διάσωσης και δεν βλέπουμε λόγο να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος επιχείρησε εξάλλου να κατευνάσει την κύρια ανησυχία της αγοράς, που αφορά την ενδεχόμενη δημιουργία ενός είδους διαδικασίας πτώχευσης για τα ευρωπαϊκά κράτη, που θα έχει ως συνέπεια απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές.

Η πιθανότητα να πληγούν οι ιδιώτες επενδυτές επειδή αντιμετωπίζει δυσκολίες ένα ευρωπαϊκό κράτος προκάλεσε ανάφλεξη στις αγορές, με συνέπεια να αυξηθούν κάθετα τα επιτόκια δανεισμού των πιο ευαίσθητων χωρών, με πρώτες την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Πάντως τα ιρλανδικά και πορτογαλικά επιτόκια δανεισμού βρίσκονται σήμερα σε σαφή πτώση, μετά τη χθεσινή άνοδό τους σε ιστορικά ρεκόρ λόγω της ανησυχίας των αγορών για τη χρηματοπιστωτική κατάσταση των δύο χωρών.

Στις 13.15 (ώρα Ελλάδας), τα ιρλανδικά επιτόκια των 10ετών ομολόγων είχαν πέσει κατά 6,5%, περνώντας κάτω από το όριο του 8%, στο 7,994%. Χθες είχαν αγγίξει το 9%, επίπεδο στο οποίο δεν είχαν φτάσει ποτέ μετά την υιοθέτηση του ευρώ.

Στην Πορτογαλία, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων, που είχαν φτάσει την Τετάρτη πάνω από το 7%, έπεφταν στο 6,588%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε