Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τα μειωμένα επιτόκια της Ισπανίας “ανέβασαν” το ευρώ

Η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ ορίσθηκε από την ΕΚΤ στα 1,3074 δολάρια.

Το ευρώ ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου σήμερα, μετά την απότομη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας για τρίμηνη και εξάμηνη διάρκεια και την απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. Η ισοτιμία του ευρώ το απόγευμα διαμορφώθηκε στα 1,3117 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,90% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στην αγορά της Νέας Υόρκης. .

Στην άνοδο του ευρώ συνέβαλε και η προσδοκία των επενδυτών ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δανεισθούν μεγάλα ποσά από την ΕΚΤ στην αυριανή πρώτη διάθεση τριετούς χρηματοδότησης, ένα μέρος των οποίων θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ότι είναι πιθανό οι τράπεζες να αγοράσουν κρατικά ομόλογα με ένα μέρος της ρευστότητας που θα αποκτήσουν. Η ΕΚΤ θα καλύψει όλη τη ζήτηση για ρευστότητα που θα εκδηλωθεί από τις τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα προσφέρουν τα σχετικά ενέχυρα.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων) ήταν μηδενική, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού δημοσίου λήξεως 19-6-2020 διαμορφώθηκε στο 24,23%. Τα επιτόκια αναφοράς του ευρώ στην αγορά χρήματος δεν μεταβλήθηκαν ουσιαστικά από χθες και διαμορφώθηκαν στο 1,138% για τους 3 μήνες, στο 1,418% για τους έξι μήνες, στο 1,667% για τους 6 μήνες και στο 2,000% για διάρκεια ενός έτους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε