Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τα μέτρα φωτιά κατά των φοροφυγάδων

Τα μέτρα φωτιά κατά των φοροφυγάδων
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2010 | 08:55
Πρώτη δημοσίευση: 07.02.2010 | 08:55

Τα μέτρα αναμένεται να φέρει μεγάλες ανατροπές σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που μέχρι τώρα φοροδιέφευγαν. Δείτε τα οκτώ μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ίσως και εντός της ημέρας να αποφασίσει οκτώ μέτρα, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις αρχές της εβδομάδας.

Τα μέτρα είναι:

1.
Στην περίπτωση που ένας ελεύθερος επαγγελματίας πχ γιατρός ή δικηγόρος συλληφθεί δύο φορές χωρίς να εκδίδει αποδείξεις τότε θα μπαίνει λουκέτο στο γραφείο του δια παντός. 

2. Έλεγχος και φορολόγηση των μερισμάτων από τις υπεράκτιες εταιρείες.

3. Υποχρεώνονται οι ελεύεθεροι επαγγελματίες να κόβουν ΦΠΑ 9% ή 19% στις αποδείξεις που εκδίδουν.

4. Αύξηση του φόρου για τα ακίνητα των offshore. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αυξήσει από το 3% στο 30% έως 50% της αντικειμενικής αξίας τον ετήσιο ειδικό φόρο, με σκοπό να γίνει οικονομικά ασύμφορη η καταχώρηση του ακινήτου σε μία τέτοια εταιρεία. 

5. Η λίστα με τα ονόματα των φοροφυγάδων θα δημοσιοποιείται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη "διαπόμπευση" των φοροφυγάδων.

6. Ηλεκτρονική παρακολούθηση των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων με το λεγόμενο υψηλό ρίσκο φοροδιαφυγής. Αυτό θα υποχρεώνει αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών να κάνουν τις δουλειές τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία θα ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι θα ελέγχονται ο αριθμός των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

7. Έλεγχος του "Πόθεν Έσχες" μέσω διασταυρώσεων των λογαριασμών της ΔΕΗ, της ύδρευσης και της τηλεφωνίας.

8. Θα θεσπιστεί η ηλεκτρονική υποβολή μέσω διαδικτύου ή κινητού των πληροφοριών για τις αποδείξεις που εκδίδει ο επαγγελματίας, με στόχο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία για τον εντοπισμό πλαστών τιμολογίων.   Διαδώστε αυτό το άρθρο