Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τα μέτρα που έρχονται είναι η... αρχή - Λείπουν άλλα 6 δισ. για το 2012

Τα μέτρα που έρχονται είναι η... αρχή - Λείπουν άλλα 6 δισ. για το 2012
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.09.2011 | 06:35
Πρώτη δημοσίευση: 21.09.2011 | 06:35

«Σβήνουν και ξαναγράφουν» ολόκληρο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κυβέρνηση και τρόϊκα -υπό το βάρος της βαθιάς ύφεσης που επέτεινε και ο σχεδιασμός τους- αναζητώντας κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο να «μπαλώσουν τρύπα» 6 δισ. ευρώ..

Άλλωστε, ακόμη και αυτά τα «σκληρά» μέτρα που δρομολογούνται κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην «μαύρη τρύπα» της ύφεσης: Έτσι, κυβέρνηση και Τρόικα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επανεξετάσουν ριζικά όλα τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής μέτρων του μεσοπρόθεσμου μέχρι και το 2014, που επικυρώθηκαν και ψηφίστηκαν προ διμήνου μόλις από την ελληνική Βουλή.

Η τελευταία «αισιόδοξη» πρόβλεψή του ΔΝΤ για το 2012 και τη χώρα μας, όπως αυτή περιγράφεται στις φθινοπωρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε το Ταμείο για την παγκόσμια οικονομία, δείχνει ότι το 2012 η ύφεση θα φτάσει στο 2,2%.

Στην προηγούμενη έκθεσή του Ταμείο, που υπήρχε όταν εκπονείτο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της χώρας, έκανε λόγο για Ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ. Με τα δεδομένα αυτά, το 2012 ξεκινά με «χάντικαπ» της τάξεως του 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή θα λείψουν περίπου 5,5-6 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία. 

Στον αέρα όμως παραμένει και το πού τελικώς θα κλείσει η χρονιά φέτος, καθώς τα «βαριά» εισπρακτικά μέτρα πρόκειται τώρα να εφαρμοστούν, και ενώ η ύφεση κινείται ήδη με ρυθμούς 7%-8%.

Με τα δεδομένα αυτά, τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα απομακρύνονται, ενώ έδαφος κερδίζουν κυρίως τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (πχ αντικειμενικά κριτήρια και κατάργηση αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες), καθώς όμως και οι οδυνηρές περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως και δραστικός περιορισμός των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

Διαβάστε επίσης:
Τα σκληρά παζάρια θα συνεχιστούν στην Ουάσινγκτον - Βέβαιες οι απολύσεις στο Δημόσιο και η επέκταση της εφεδρείας

ΔΝΤ: Μαύρες προβλέψεις για την Ελλάδα για το 2012 - Στο 18,5% η ανεργία
   Διαδώστε αυτό το άρθρο