Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα νέα σκληρά μέτρα που απαιτεί η τρόικα από Σεπτέμβριο

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Η δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ θεωρείται εξασφαλισμένη, αλλά το αντίτιμο που ζητά η τρόικα είναι αρκετά βαρύ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου και η έκθεση που θα παραδώσουν στο τέλος της εβδομάδας θα είναι μεν θετική, αλλά θα ζητά και νέα, σκληρά μέτρα. Με την παράδοση του πορίσματος θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η διαδικασία για την εκταμίευση των 9 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του δανείου, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ, καθώς η τρόικα ανησυχεί για τις εγγυήσεις δανείων ύψους 26 δισ. ευρώ που επιβαρύνουν το έλλειμμα. “Ελλιπέστατα” χαρακτηρίζονται από τους ελεγκτές και τα οικονονομικά στοιχεία των ΟΤΑ και τον νοσοκομείων, ενώ καθόλου ευπρόσδεκτες δεν είναι οι διαφαινόμενες υπερβάσεις δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας χτύπησαν και “καμπανάκι” για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ διεμήνυσαν το οικονομικό επιτελείο ότι θα παρακολουθούν τους νόμους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Έρχεται “ηλεκτροσοκ” και νέο “μαχαίρι” στο επιδόματα του Δημοσίου

Το πρώτο μέτρο που προωθεί η τρόικα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, από το φθινόπωρο κιόλας. Αν το αίτημα γίνει δεκτό, θα επιφέρει άλμα τιμών και… ηλεκτροσόκ στις τσέπες των καταναλωτών. Για τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση η αύξηση αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 105%, στο 66,1% για τα αγροτικά τιμολόγια και στο 20,8% για το γενικό-εμπορικό τιμολόγιο. Οι ελεγκτές πρότειναν και πώληση μονάδων της Εταιρίας αλλά η αντίδραση των συνδικαλιστών ήταν άμεση και έντονη, με τη ΓΕΝΟΠ να απειλεί με γενικό μπλακ άουτ.

Η τρόικα περιμένει -εντός των επόμενων ημερών- να βγει πάρει στα χέρια της και το σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ. Και αυτό αναμένεται να προβλέπει η μετάταξη 2.000 υπαλλήλων, την κατάργηση ζημιογόνων δρομολογίων, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι σιδηροδρομικοί σταθμοί να δοθούν σε ιδιώτες.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έρχονται συγχωνεύσεις, με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ να συγχωνεύονται σε έναν τομέα και το Μετρό, με τον Ηλεκτρικό και το Τραμ σε έναν άλλο.

Νέο “μαχαίρι” έρχεται και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στο Δημόσιο. Με το νέο σύστημα πρόκειται να μπει “ψαλίδι” σε επιδόματα, αφού χιλιάδες υπάλληλοι είτε θα χάσουν διπλές αμοιβές είτε επιδόματα.

Νέα φορολογικά βάρη και περικοπές το 2011

Ο επόμενος έλεγχος από το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας θα γίνει τέλη Οκτωβρίου. Στη νέα επίσκεψή τους, θα έχουν στη διάθεσή τους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι δεσμεύσεις για το επόμενο έτος και τα αποτελέσματα από την υλοποίησή τους ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να προβλέπει επιπρόσθετα φορολογικά βάρη και πρόσθετες περικοπές μισθών. Θα “κουβαλάει” εξάλλου 2,5 δισ. ευρώ “βάρη” από φέτος, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καθώς και της περικοπής μισθών και συντάξεων. Στα 5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι νέοι φόροι, με την επιβολή υψηλότερου ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες με χαμηλό συντελεστή, τα νέα τεκμήρια, τα “πράσινα” τέλη για τα ΙΧ, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Επίσης, πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι οι νέες περικοπές δαπανών, μεταξύ των οποίων το “πάγωμα” μισθών και συντάξεων αλλά και το ΛΑΦΚΑ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε