Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για τη φορολόγηση των μετοχών

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για τη φορολόγηση των μετοχών

Η εφαρμογή του μέτρου για την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές προς το παρόν απομακρύνεται

 αφού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει πεισθεί ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από τη φορολόγηση αυτή δύσκολα θα επιτευχθούν.

Οπως κατά καιρούς έχουν επισημάνει φορείς της αγοράς (Ενωση Θεσμικών, Σύνδεσμος των Χρηματιστών κ.α) το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού οι ξένοι δεν θα πληρώσουν, καθώς έχουν έδρα στο εξωτερικό, ενώ οι μεγάλοι και μεσαίοι Ελληνες επενδυτές θα δημιουργήσουν ανάλογα επενδυτικά σχήματα εκτός Ελλάδος. Θα την πληρώσουν δηλαδή οι μικροί ιδιώτες επενδυτές, χώρια που από την ΕΧΑΕ τόνισαν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο, πλην των intraday συναλλαγών, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο τζίρο της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWSIT. GR θα υπάρξει σύντομα εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου για νέα μέτρα που θα αναπληρώσουν το φόρο της υπεραξίας.

Μεταξύ αυτών είναι η φορολόγηση των μερισμάτων με 32,5% για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η αύξηση του φόρου επί των συναλλαγών (μόνο στις πωλήσεις μετοχών) από 0,15% σε 0,20%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε