Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τα τεχνάσματα 18 αμερικανικών τραπεζών

Τα τεχνάσματα 18 αμερικανικών τραπεζών
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.04.2010 | 17:22
Πρώτη δημοσίευση: 09.04.2010 | 17:22

Δείτε τα τεχνάσματα 18 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών για να φαίνεται πως παρουσιάζουν κέρδη.

 Λογιστικά τεχνάσματα για να ωραιοποιήσουν τους ισολογισμούς τους χρησιμοποιούσαν τα τελευταία πέντε τρίμηνα, 18 αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, οι 18 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες - Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, JP Morgan Chase, Bank of America και Citigroup - μείωναν προσωρινά στο τέλος κάθε τριμήνου το ύψος των δανείων που είχαν πάρει για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις τους σε χρεόγραφα. Ειδικότερα, η διαφορά του χρέους που κατέγραφαν στους ισολογισμούς τους στο τέλος του τριμήνου σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο του στη διάρκεια του τριμήνου ήταν κατά μέσο όρο 42%. 

Για να εμφανίζουν καλύτερη την εικόνα του ισολογισμού τους, οι τράπεζες εξοφλούσαν τα δάνεια πριν από το τέλος του τριμήνου, ενώ στη διάρκεια του τριμήνου προχωρούσαν σε νέα δάνεια για τις επενδύσεις τους. Η πρακτική αυτή είναι νόμιμη, αλλά δίνει στους επενδυτές μία παραπλανητική εικόνα για το χρέος και επομένως τους κινδύνους που παίρνουν οι τράπεζες. 

Την ίδια πρακτική ακολουθούσαν οι τράπεζες από το 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αλλά όχι με το συστηματικό τρόπο που το έκαναν το 2009. Ο δανεισμός των τραπεζών γίνεται για να αυξήσουν το ενεργητικό τους χωρίς να βάλουν σημαντικά ίδια κεφάλαια, φαινόμενο που αποκαλείται μόχλευση και ήταν μία βασική αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δύο χρόνια.
 
Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, το Διεθνές Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εισηγείται τον περιορισμό της μόχλευσης με τη θέσπιση πλαφόν στο ενεργητικό σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook