Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τάσεις αυτονόμησης στην περιφέρεια

Τάσεις αυτονόμησης στην περιφέρεια

Πτώση στο ΧΑ μετά από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις

Μετά από έντονες διακυμάνσεις ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 1.853,55 μονάδες στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
 
Παρά τα καλά νέα που ήρθαν από την ΕΚΤ η οποία παραμερίζει τους οίκους αξιολόγησης και κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα σε όποια βαθμίδα και αν έχουν χαρακτηριστεί, οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη συνέχεια και αυτό για δύο βασικούς λόγους:

Ο υπουργός οικονομικών προανήγγειλε ότι το 2010 ο ρυθμός πτώσης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 4%, επιβεβαιώνοντας τα πιο αρνητικά σενάρια, ενώ και η αναγγελία για νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις αντί αναπτυξιακών μέτρων που περίμεναν οι αναλυτές αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα κέρδη του 2010.

Αρκετοί πάντως υποστηρίζουν ότι οι τιμές των μετοχών έχουν ενσωματώσει όλα τα σκληρά σενάρια και θεωρούν ότι βραχυπρόθεσμα το ΧΑ θα κινείται σταθεροποιητικά. Σήμερα, πάντως, οι διακυμάνσεις ήταν μεγάλες αφού με το άνοιγμα ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 1.900 μονάδες κερδίζοντας σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδς αλλά τελικά έκλεισε με απώλειες 0,88%. Η χαμηλή αξία συναλλαγών στα 135,2 εκατ. ευρώ καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 0,65% αλλά οι μετοχές των Alpha, Eurobank και Πειραιώς υποχώρησαν κατά 3,11%, 2,95% και 1,40% αντίστοιχα. Ανοδικά κινήθηκαν η ΔΕΗ (+2,44%), ΟΠΑΠ (+1,44%) και ΟΤΕ (+0,48%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,12%. Αντιθέτως τάσεις αυτονόμησης έδειξαν οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης οι δείκτες των οποίων κατέγραψαν άνοδο 0,65% και 1,12% αντίστοιχα. Για αυτό παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη, 92 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 75 που υποχώρησαν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε