Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τελεσίγραφο σε 800.000 οφειλέτες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων σε όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους με το δημόσιο

 

«Ραβασάκια» σε 827.396 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 32 δισ. ευρώ στέλνει η Εφορία, καλώντας τους να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους έως τις 31 Μαΐου τις οφειλές τους. Αν δεν ανταποκριθούν στο “τελευταίο” κάλεσμα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους με το… καλό, θα ακολουθήσουν κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” οι επιστολές αρχικά κάθε άλλο παρά απειλητικό χαρακτήρα έχουν. «Όπως προκύπτει από τα τηρούμενα στοιχεία των ΔΟΥ στο υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζεστε οφειλέτης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Σας γνωστοποιούμε τις δυνατότητες που παρέχονται από την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων για βεβαιωμένες οφειλές υπέρ του Δημοσίου που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009», αρχίζουν οι επιστολές, στις οποίες περιγράφονται αναλυτικά οι δυνατότητες της ρύθμισης που δόθηκαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.
 
Σύμφωνα με αυτές, οι οφειλέτες κερδίζουν:
 
Απαλλαγή κατά 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν οφειλές, στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνόλου αυτών έως τις 31-5-2010. Απαλλαγή κατά 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τουλάχιστον του 50% της ληξιπρόθεσμης οφειλής έως τις 31-5-2010.
 
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009, αλλά και οφειλές που τελούν υπό αναστολή είσπραξης ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση χρεών. Αντίθετα, ακόμη και αν ζητηθεί από τον οφειλέτη δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλές υπέρ ξένων κρατών, καθώς και τυχόν οφειλές που ειδικές διατάξεις δεν επιτρέπουν την απαλλαγή τους από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
 
Οι επιστολές της Εφορίας φτάνουν μαζικά τις τελευταίες ημέρες στους οφειλέτες του Δημοσίου, παρότι για την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας απομένει μόνο μία εργάσιμη ημέρα μετά τη σημερινή. Ορισμένοι εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση, αλλά προς το παρόν το ενδεχόμενο αυτό διαψεύδεται.
 
Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών τους ή του ήμισυ αυτών για να κερδίσουν διαγραφή των προσαυξήσεων, μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση της οφειλής τους έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν πράξουν τίποτα από όλα αυτά, η Εφορία θα προβεί σε κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων. 

Ηδη στις ΔΟΥ έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την καθιέρωση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για την εκπόνηση προγραμμάτων πλειστηριασμών ακινήτων και νέων διαδικασιών κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων για όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, ενώ έχουν εντοπιστεί μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με εξίσου μεγάλη ακίνητη περιουσία. 

Οπως δείχνουν στοιχεία του υπουργείου, 26.165 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 519.766.576 ευρώ έχουν δηλώσει 103.290 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, συνολικής αξίας 5,229 δισ. ευρώ.

 
Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών έχουν χρέη έως 2.000 ευρώ (602.807 φορολογούμενοι), ενώ 3.700 χρωστούν άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ, από τα οποία μόλις 8-10 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα. Από αυτά, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει φέτος ποσό της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε