Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τελικά θα σώσουν την τράπεζα με κρατικά ομόλογα – Δεν έπιασε η μπλόφα της Ισπανίας

Τελικά θα σώσουν την τράπεζα με κρατικά ομόλογα – Δεν έπιασε η μπλόφα της Ισπανίας

Η Μαδρίτη διέψευσε σήμερα πληροφορίες που την έφεραν να έχει θέσει υπόψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχέδιο για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας ΒΑΝΚΙΑ και ότι το σχέδιο αυτό απερρίφθη.

Δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά. Ο ίδιος ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις και αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της ΒΑΝΚΙΑ, λέγοντας ότι “ουδέν σχέδιο ετέθη υπόψη” της ΕΚΤ.

“Η ισπανική κυβέρνηση ουδένα σχέδιο έθεσε υπόψη της ΕΚΤ και η ΕΚΤ ουδένα σχέδιο απέρριψε”, σημείωσε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Τώρα, η Ισπανία θα αναγκαστεί να σώσει την μεγαλύτερή της τράπεζα με κρατικά ομόλογα. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αναταραχή σε όλες τις αγορές. Παντού πτώση και ακόμα και σενάρια, ότι η Ισπανία θα είναι τελικά εκείνη που θα εγκαταλείψει πρώτη το ευρώ.

Τι έγραψαν οι Financial Times

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέρριψε χωρίς περιστροφές το ισπανικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Bankia με το ποσό των 19 δισ ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούνταν έμμεσα από την ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανώτεροι Ισπανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το μέλλον του ευρώ θα απειληθεί, αν δεν δοθεί στην Ισπανία ανακούφιση από την ΕΚΤ.

Η είδηση για την απόρριψη του σχεδίου από την ΕΚΤ ήρθε, ενώ η Ισπανία αντιμετωπίζει υψηλό κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων και προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να περιορίσει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της που λυγίζει υπό το βάρος των προβληματικών δανείων ύψους 180 δις. ευρώ στην αγορά ακινήτων.

Και, επίσης, ενώ χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Φερνάντεθ Ορντονέθ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ένα μήνα πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο. Ο Διοικητής, που είχε διορισθεί από την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, είχε δεχθεί συνεχείς επιθέσεις από πολιτικούς για την αποτυχία του να εμποδίσει την τραπεζική κρίση της χώρας.

Το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia προέβλεπε να δοθούν 19 δις. ευρώ με ομόλογα του ισπανικού δημοσίου στη μητρική της εταιρία, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άντληση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ μέσω των τριμηνιαίων δημοπρασιών της, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να αναζητήσει η Ισπανία το ποσό αυτό από τις αγορές ομολόγων. Η ΕΚΤ είπε στη Μαδρίτη ότι χρειάζεται μία κατάλληλη ένεση κεφαλαίων στη Bankia και ότι το σχέδιό της κινδυνεύει να παραβιάσει την ευρωπαϊκή απαγόρευση > – δηλαδή της χρηματοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα – των Κυβερνήσεων.

Η απόρριψη από την ΕΚΤ φαίνεται να σκληραίνει την επιμονή της Μαδρίτης ότι η μόνη λύση στην κρίση, που ωθεί το κόστος δανεισμού της σε μη βιώσιμα επίπεδα, είναι να καταστεί η ΕΚΤ το τελευταίο καταφύγιο δανεισμού για τις κυβερνήσεις.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα πάνω από το 6,5% και μειώθηκε ελαφρά μόνο χθες. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μαδρίτη υποστηρίζουν ότι τα σχέδια διάσωσης στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία ήταν καταστροφικά και ότι η Ισπανία δεν θα συμβιβασθεί στην άρνησή της να δεχθεί μία αντίστοιχη παρέμβαση.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η Ισπανία εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που της ζήτησαν οι Βρυξέλλες και πρέπει τώρα να της δοθεί ανακούφιση από την ΕΚΤ, διαφορετικά το μέλλον του ενιαίου νομίσματος θα απειληθεί.

Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να αρχίσει ξανά η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και επίσης να ανασχεδιασθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ώστε να λειτουργεί και ως ταμείο διάσωσης τραπεζών. >, δήλωσε ένας κυβερνητικός σύμβουλος.

Οι Βρυξέλλες απογοητεύθηκαν από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετώπισε την κρίση, μία ανησυχία που ανατρέχει στη μονομερή απόφαση της πριν από ένα μήνα να παρακάμψει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος που είχε τεθεί από την ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αντίστοιχη ανησυχία προκάλεσε και το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, για το οποίο αξιωματούχοι λένε ότι δεν είχαν κάποια προειδοποίηση, ενώ υποστηρίζουν ότι αυτό υπονομεύει τον ισχυρισμό της Ισπανίας ότι είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τον τραπεζικό τομέα της με δικές της δυνάμεις, είτε μέσω της ιδιωτικής αγοράς είτε με κρατικά χρήματα. Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανησυχούν επίσης ότι η διαμάχη μπορεί να κορυφώσει τις ανησυχίες για το αξιόχρεο της Ισπανίας, ωθώντας την δυνητικά εκτός των αγορών κεφαλαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δώστε χρόνο στην Ελλάδα-Μην την εγκαταλείψετε!
 

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε