Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τεράστιες ζημιές για τις εισηγμένες – Απώλειες ρεκόρ πάνω από 1,4 δις!

Κατακόκκινοι είναι οι ισολογισμοί των εισηγμένων εταιρειών και η χρονιά θεωρείται οριστικά χαμένη για την ελληνική χρηματαγορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το πρώτο εξάμηνο του 2010 αθροιστικά παρουσιάζουν ζημίες.

Μια πρώτη επεξεργασία των στατιστικών προκαλεί σοκ.

Οι 243 επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημίες 1,381 δισ. ευρώ έναντι κερδών 3,007 δισ. ευρώ (στο σύνολο του ταμπλό) το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Ακόμη και αν δεν συνυπολογίσει κανείς κάποιες ακραίες περιπτώσεις, τα κέρδη των εισηγμένων έχουν ουσιαστικά εκμηδενιστεί μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Ακόμη πιο αποκαρδιωτική γίνεται η εικόνα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων έφτασε τα 5 δισ. ευρώ.

Το δραματικό κλίμα που επικρατεί στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που προφανώς επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη κρίση, επιβάρυναν προφανώς και τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, η αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και η απόφασή της να παγιώσει μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά.

Αυτό που λένε άνθρωποι της αγοράς είναι ότι αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει μείωση της φορολογίας των εταιρειών, τότε το ερχόμενο διάστημα, οι περισσότερες θα αναζητήσουν νέα έδρα δραστηριότητας.
   

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε