Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Τέστ δανεισμού στις 14/09 για το Δημόσιο

Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια, διάρκειας 26 εβδομάδων στις 14 Σεπτεμβρίου, με στόχο να αντλήσει

κεφάλαια ύψους ύψους 900 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 17η Σεπτεμβρίου.

Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Η τελευταία δημοπρασία εξάμηνων εντόκων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ ήταν τον περασμένο Ιούλιο. Είχε αντλήσει 1,625 δισ. ευρώ, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,65% και τον δείκτη κάλυψης στο 3,64.

Σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, το Ελληνικό Δημόσιο θα εξέρχεται προς δανεισμό στις αγορές σε μηναία βάση και μάλιστα δύο φορές κάθε μήνα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρεί κάθε δεύτερη Τρίτη σε δημοπρασία εξάμηνων ή ετήσιων γραμματίων και κάθε τρίτη Τρίτη του μήνα θα δημοπρατούνται γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας.

Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, οπότε ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει και στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

Μέχρι τα τέλη του έτους το Δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές περί τα 4,5 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων δανείων, γεγονός που συνεπάγεται μηναίο δανεισμό 1,125 δισ. ευρώ περίπου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε