Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΣΚΑΡ 2017· ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ Συννεφιά 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τι μας περιμένει μετά το κούρεμα

Νίκος Κονιτόπουλος |
Τι μας περιμένει μετά το κούρεμα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.10.2011 | 13:04
Πρώτη δημοσίευση: 26.10.2011 | 11:06

Φυλάξτε σε ένα αρχείο, ή σε ένα κομμάτι χαρτί το ύψος του σημερινού σας μισθού, της σύνταξης σας αλλά και των φόρων που πληρώνετε για να δείτε πόσο όλα αυτά τα ποσά θα αλλάξουν μετά το κούρεμα.

Η αναγκαστικά μοναδική πια λύση της μείωσης του χρέους μας θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, θα κουρέψει δηλαδή το βιοτικό μας επίπεδο.Γιατί είναι αφελείς ή ύποπτοι όσοι υποστηρίζουν πως οι επιπτώσεις του κουρέματος θα περιοριστούν στους τέσσερις τοίχους των τραπεζών και των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Κρατάμε ως υπόθεση εργασίας το πλέον βάσιμο σενάριο που διαρρέεται από τις Βρυξέλλες, πως δηλαδή θα γίνει haircut ύψους 50% εως 60%.

Το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο του κουρέματος τα ασφαλιστικά μας ταμεία θα πρέπει να διαγράψουν με μιας από την περιουσία τους το λιγότερο 15 δισεκατομμύρια ευρώ, από ομόλογα που έχουν στα ταμεία τους.Κατά τον υπουργό Οικονομικών υπάρχει σχέδιο στήριξης για να μην επέλθει κατάρρευση των ταμείων, όμως δεν υπάρχει οικονομολόγος που να μην προεξοφλεί νέο κούρεμα στις συντάξεις και στις παροχές.Άμεσες θα είναι και στους πολίτες οι συνέπειες από τις ζημιές που θα υποστούν και οι ελληνικές τράπεζες από το κούρεμα, που θα τις αναγκάσει να ψάξουν να βρουν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια οι τράπεζες μας θα καταφύγουν πρώτα στους μετόχους τους για να καλύψουν αυτό το ποσό και μετά στην ''αγκαλιά'' του Δημοσίου ή του Ευρωπαικού Ταμείου Διάσωσης.

Τι θα σημάνουν αυτά για τους πολίτες, αφού επαναλάβουμε πως είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις τράπεζες;
Πρώτη και άμεση συνέπεια θεωρείται πως θα είναι η ελαχιστοποίηση των δανείων στις επιχειρήσεις, πολύ περισσότερο από ότι τώρα που δίνονται με το σταγονόμετρο.
Αυτό αλυσιδωτά θα επιφέρει πιστωτική ασφυξία σε επιχειρήσεις, δηλαδή πολλές θα βάλουν αναγκαστικά λουκέτο και συνεπώς μόνο με θαύμα δεν θα αυξηθεί η ανεργία.Σύμφωνα με μετριοπαθείς αναλυτές το κούρεμα θα αιχμαλωτίσει σε ύφεση την οικονομία μας και θα δυσκολέψει τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ η πρόσβαση μας στις αγορές αναβάλλεται για άγνωστο και μακρυνό χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά αναπότρεπτα οδηγούν σε παράταση της λιτότητας που πιθανότατα θα γίνει ακόμα πιο σκληρή, με ότι αυτό σημαίνει για τους μισθούς μας και τις σχέσεις μας με την Εφορία.

Διαβάστε επίσης :
Νίκος Κονιτόπουλος


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
 1. Βρυξέλλες: Συμφωνία μέσα στις επόμενες ώρες – Έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις Βρυξέλλες: Συμφωνία μέσα στις επόμενες ώρες – Έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις
 2. Άγρια επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ και Σόιμπλε! Μην παίζετε με τη φωτιά! Άνγκελα, μάζεψέ τον ! Άγρια επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ και Σόιμπλε! "Μην παίζετε με τη φωτιά! Άνγκελα, μάζεψέ τον"!
 3. Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Το ΔΝΤ παίζει τον μουτζούρη ! Μήνυμα στη Μέρκελ: Μάζεψε τον Σόιμπλε! Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Το ΔΝΤ παίζει τον "μουτζούρη"! Μήνυμα στη Μέρκελ: Μάζεψε τον Σόιμπλε!
 4. Αξιολόγηση: Οι Θεσμοί μίλησαν! Όλα δείχνουν αδιέξοδο Αξιολόγηση: Οι Θεσμοί μίλησαν! Όλα δείχνουν αδιέξοδο
 5. Αξιολόγηση: Πρόοδος στο προσκήνιο, οργιάζει το παρασκήνιο! Επιστρέφουν οι Θεσμοί Αξιολόγηση: "Πρόοδος" στο προσκήνιο, "οργιάζει" το παρασκήνιο! Επιστρέφουν οι Θεσμοί
 6. Οι Θεσμοί επιστρέφουν! Με ποιό τίμημα όμως; Οι Θεσμοί επιστρέφουν! Με ποιό τίμημα όμως;
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook