Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Τη μεγαλύτερη πτώση την τελευταία τριετία γνωρίζει το δολάριο

Η πτώση αυτή του αμερικανικού νομίσματος είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας ενώ την ίδια ώρα χάνει αρκετό έδαφος και από το δολάριο Αυστραλίας.

Ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδα η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου, στα 1,4595 δολάρια, από το επίπεδο των 1,4490 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.
 
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, νωρίτερα, λόγω ημέρας, έληξε σήμερα η συνεδρίαση της ΗΔΑΤ ωστόσο η χθεσινή φημολογία περί αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Χρέους είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν και σήμερα ισχυρές πιέσεις. Η αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 16 εκατ. ευρώ, η οποία και αφορούσε αποκλειστικά πωλήσεις. βέβαια η απόδοση του δεκαετούς τίτλου νέας αναφοράς, σκαρφάλωσε ακόμη πιο ψηλά εν μέσω της έντονης φημολογίας περί αναδιάρθρωσης και του σχετικού e-mail που τελικά οδήγησε στην παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Στη λήξη της συνεδρίασης η απόδοση του δεκαετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο 14,77% ενώ την ίδια ώρα η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (bund) διαπραγματευόταν στο 3,30% με αποτέλεσμα το περιθώριο να σημειώσει νέο αρνητικό ρεκόρ αγγίζοντας το 11,47%.

Οι τίτλοι με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο 5ετής λήξεως 20-08-2011 και ο 3ετής λήξεως 20-03-2012 με αξία συναλλαγών 4 εκατ. ευρώ έκαστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των τίτλων αυτής της διάρκειας διαμορφώνονταν στις ιδιωτικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο 17,18% και 23%!

Οι ανησυχίες που προκαλεί η έντονη φημολογία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε αντίκτυπο και στις άλλες αγορές της περιφέρειας, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των πορτογαλικών και ιρλανδικών τίτλων να κάνουν νέα άλματα και να σκαρφαλώνουν σε νέα ύψη.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες σημείωσαν, και πάλι, μία οριακή αύξηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο 2,13%, στη διάρκεια των 9 μηνών αυξήθηκε οριακά στο 1,90% από 1,89%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 1,66% από 1,65% χθες, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,36% και ο μήνας διαμορφώθηκε στο 1,19%.

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4515 δολάρια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε