Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τι σημαίνει η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου

Τι σημαίνει η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου

Ποιοι όμιλοι ενδιαφέρονται – τι θα κάνει η ΔΕΠΑ

Και με τη βούλα πλέον η αγορά του φυσικού αερίου εισέρχεται σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης και η ΔΕΠΑ αποκτά ανταγωνιστές ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς με τη χθεσινή έγκριση του κώδικα διαχείρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος μπαίνουν οι κανόνες για την πρόσβαση τρίτων στο εθνικό σύστημα αερίου και κυρίως υγροποιημένου αερίου (LNG).
Πρόσφατα ο όμιλος Μυτιληναίου και η Motor Oil είχαν επιχειρήσει να εισάγουν ποσότητες υγροποιημένου αερίου αλλά δεν τους επετράπη η πρόσβαση στη Ρεβυθούσα. Σήμερα, η τιμή του LNG είναι 30% φθηνότερη από το φυσικό αέριο που προμηθεύονται οι χρήστες. Θεωρείται βέβαιο ότι η κοινοπραξία Μυτιληναίου και Motor Oil θα δραστηριοποιηθούν στον κλάδο.
Ενδιαφέρον ίσως δείξει και η ΔΕΗ ώστε να μειώσει τα κόστη στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ με τη σειρά της μπορεί να χάνει το μονοπώλιο αλλά παράγοντες της αγοράς που γνωριζουν αναφέρουν πως η κρατική εταιρεία δεν θα επιδιώξει να συγκρουστεί με τους ιδιώτες αλλά αντιθέτως να συνεργαστεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε