Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τι σημαίνει η στάση πληρωμών – ΟΔΔΗΧ στο Newsit: Υπάρχουν χρήματα έως το Νοέμβριο

Τι σημαίνει η στάση πληρωμών – ΟΔΔΗΧ στο Newsit: Υπάρχουν χρήματα έως το Νοέμβριο

Οι πιο απαισιόδοξοι λένε πλέον ανοικτά οτι χρήματα στα ταμεία του ελληνικού κράτους υπάρχουν έως τις 18/10. Κάποιοι άλλοι λένε οτι με λίγη πίεση μπορούμε να “καβαλήσουμε” και το Νοέμβριο. Οι πιέσεις από τους εταίρους μας είναι πλέον αφόρητες και αγγίζουν τα όρια του εκβιασμού.

Το Newsit επικοινώνησε με τον ΟΔΔΗΧ και όπως μας είπαν τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως και το Νοέμβριο. Επεσήμαναν ακόμα ότι στο διάστημα αυτό που διανύουμε ευτυχώς δεν υπάρχουν σοβαρές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους για την πληρωμή μεγάλων ποσών.

Πάντως με τις πιέσεις των εταίρων να φτάνουν στα όρια του παραλόγου, παρά την ανακοίνωση νέων δυσβάσταχτων μέτρων, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι με την πλάτη στον τοίχο και κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να βγεί από τον εφιάλτη της πιθανής στάσης πληρωμών.

Τι σημαίνει όμως στάση πληρωμών; Τι θα συμβεί;

Από τα πιο επίσημα χείλη είχε ακουστεί ότι τα ταμειακά μας διαθέσιμα φτάνουν έως το τέλος Οκτωβρίου. Το είχε πει ο Φίλιππος Σαχινίδης στις 12/09 στο Mega: Τα χρήματα του κράτους επαρκούν ως και τον Οκτώβριο. “Σίγουρα και μέσα στον Οκτώβριο έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε”.

Πως όμως θα εξυπηρετηθούν μισθοί και συντάξεις το Νοέμβριο;
Πως θα πληρωθούν από το κράτος προμήθειες, επιχορηγήσεις ΠΔΕ, άλλες επιδοτήσεις, επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε αγροτικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις κτλ;

Πολλά είναι τα σενάρια για το τι θα συμβεί εάν το ελληνικό δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών.

Σενάριο 1ο

Δεν μπορούν να καταβληθούν οι μισθοί.
Πιθανές ημερομηνίες για να μπορεί η κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις είναι οι 15, 22, 24 ή 31 Οκτωβρίου. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει ότι χωρίς την 6η δόση τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου εξαντλούνται εντός του Οκτωβρίου. Δεν έγινε όμως πιο συγκεκριμένος.

Επίσης, οποιαδήποτε αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (καταβολή επιχορήγησης 1,25 δισ. ευρώ το μήνα προς τα Ταμεία) θα σημάνει αδυναμία των ταμείων να καταβάλλουν περίπου το 47% της σύνταξης, ενώ ο ΟΓΑ θα αδυνατούσε να καταβάλλει το 80% των συντάξεων.
Κι αυτό γιατί από τα 32 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την καταβολή των συντάξεων το 2011 σε 2.668.750 συνταξιούχους τα 15 δισ. ευρώ προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα 17 δισ. ευρώ από εισφορές των ασφαλισμένων.

Σενάριο 2ο και πιο ακραίο

Θα κλείσουν οι τράπεζες προσωρινά και δεν θα γίνεται καμία πληρωμή. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε έκτακτο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων. Εδώ όμως το επιτόκιο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαφνική εμπλοκή στην 6η δόση – Εκβιασμός για επιπλέον μέτρα μέσα στο ’11 – Απειλή για στάση πληρωμών ;

Ιαπωνία: «Τρέξτε» να βοηθήσετε την Ελλάδα!

“Μαύρη τρύπα” στον προϋπολογισμό φέρνει νέα μέτρα άμεσα

Μισθούς πείνας κάτω από 700 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα ζητάει η τρόικα – Απαίτησαν κατάργηση συλλογικών συμβάσεων

Μερική “στάση πληρωμών” μέχρι να αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα – Μετέωρη η χώρα μέχρι τον Οκτώβριο

 Θα μας “ψήσουν” ως την τελευταία στιγμή – 16 Οκτωβρίου θα εγκρίνουν την 6η δόση – Αν μας πουν “όχι” πάμε σε στάση πληρωμών!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε