Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τι θα γίνει με τις μειώσεις και το 13ο και 14ο μισθό στις ΔΕΚΟ;

Τι θα γίνει με τις μειώσεις και το 13ο και 14ο μισθό στις ΔΕΚΟ;

Μια οδηγία της Ειδικής Γραμματείας των ΔΕΚΟ σήμανε συναγερμό. Ζητούσε το δώρο Πάσχα και κατά συνέπεια και τα υπόλοιπα δώρα (Χριστουγέννων – αδείας), να συνυπολογίζονται στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων, οι οποίες στα πλαίσια της μείωσης των απολαβών των εργαζομένων δεν μπορούν να ξεπερνούν το ποσό των 1900 ευρώ.

Σε απλά μαθηματικά ο υπολογισμός 14 αντί 12 μισθών θα οδηγούσε σε πολύ μεγαλύτερες περικοπές των αποδοχών των εργαζόμενων στις οποίες θα μπει το πλαφόν (μέσου όρου) στα 1.900 ευρώ.

Όπως απάντησε όμως ο υπουργός Οικονομικών τελικώς μάλλον η γραμματεία είχε κάνει ένα λάθος, τα επιδόματα δώρων και το επίδομα αδείας δεν περιλαμβάνονται στις περικοπές των αποδοχών στις ΔΕΚΟ.

Όπως όμως διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 4 του Ν. 4024/2011, το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά, εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, απαγορεύεται να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ το μήνα. «Από τη διατύπωση της διάταξης αυτής προκύπτει ότι για τον υπολογισμό του μέσου κατά κεφαλή κόστους-και όχι των μηνιαίων τακτικών αποδοχών-λαμβάνονται υπόψη το σύνολο των αποδοχών, επιδομάτων κλπ, που καταβάλλονται στους εργαζόμενους και επιβαρύνουν τη μισθοδοσία του φορέα», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι «στα πλαίσια αυτά, και προκειμένου να εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου, η οδηγία που δόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών ήταν να γίνει μια ορθολογική διαμόρφωση των μισθών με βάση και τις περικοπές που προβλέπει ο Ν. 4024/2011, προκειμένου το μέσο κατά κεφαλή κόστος (και όχι ατομικά οι αποδοχές του κάθε εργαζόμενου) να μην υπερβαίνουν το ποσό των 1.900 ευρώ και όχι να περικοπούν τα επιδόματα δώρων και το επίδομα αδείας».

Όλα αυτά βέβαια όσο ισχύουν ακόμη στο δημόσιο τα δώρα…

Διαβάστε επίσης:
100% ιδιωτικές οι ΔΕΚΟ – Ποιες εταιρείες πωλούνται άμεσα

Τσίπρας:Καλύτερα να γινόμασταν Αργεντινή – Σφοδρή αντιπαράθεση με Στουρνάρα στην Βουλή


Με εντολή Σαμαρά στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους οι αποκρατικοποιήσεις

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε