Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τι θα συμβεί αν μας αποβάλλουν από το ευρώ

– Οι επιπτώσεις σε μισθούς σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις
– Τι θα γίνει με τις τράπεζες, τις καταθέσεις και τα δάνεια
– Διαβάστε επίσημη έκθεση: Πόσο θα κοστίσει σε κάθε Έλληνα η αποβολή από το ευρώ
– Οι συνέπειες στην αγορά, πως θα βρίσκουμε τρόφιμα, φάρμακα, πετρέλαιο
– Η επόμενη ημέρα για νοσοκομεία, υγεία, παιδεία, αστυνομία και στρατό

Αντιμετωπίζοντας την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ ΜΟΝΟ ως άσκηση εργασίας και όχι ως ενδεχόμενο εξετάζουμε μία προς μία τις συνέπειες, ιδίως αυτές που αφορούν στους πολίτες.

Το πλέον πιθανό είναι να δοθεί ένας εύλογος χρόνος στη χώρα μας για να προετοιμαστεί για την επιστροφή στη δραχμή με τύπωμα του νέου-παλιού μας νομίσματος.Μπορεί μάλιστα ως τότε να επιβληθεί πλαφόν, δηλαδή εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων.

Η πρώτη συνέπεια κήρυξης πτώχευσης με επιστροφή στη δραχμή, θα είναι ψυχολογική.Το κοκτέιλ φόβου και ανασφάλειας θα κάνει τους πολίτες να τρέξουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τα λεφτά τους.Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται bank run και είναι ο εφιάλτης των τραπεζών γιατί μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την κατάρρευση τους.

Εαν και εφόσον φτάσετε στον ταμία της τράπεζας, τα χρήματα που θα πάρετε θα είναι πλέον δραχμές και όχι ευρώ.Και αν οι μεγαλύτεροι συγκινηθούν που θα ξαναδούν το παλιό μας νόμισμα, γρήγορα θα απογοητευτούν, ΟΛΟΙ, καταλαβαίνοντας πως θα είναι πιο ”ελαφρύ”, πιο φτωχό από το ευρώ.
Γιατί με τις υποτιμήσεις που με βεβαιότητα θα ακολουθήσουν, το αντίκρυσμα της δραχμής θα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, δηλαδή τη μία ημέρα θα αγοράζουμε, εαν βρίσκουμε ένα κιλό ψωμί με 500 δραχμές, την επόμενη με χίλιες και πάει λέγοντας, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξει μαύρη αγορά.γιατί οι πολίτες αμέσως μετά τις τράπεζες θα τρέξουν στα σούπερ μάρκετ για να στοκάρουν βασικά αγαθά με φυσική συνέπεια τη δημιουργία ελλείψεων, δηλαδή άδεια ράφια.
Και τα ράφια αυτά θα είναι δύσκολο να ξαναγεμίσουν γιατί πολύ απλά εισάγουμε, και δεν παράγουμε, σχεδόν τα ΠΑΝΤΑ.

Ο μόνος τρόπος να υπάρχουν καύσιμα για θέρμανση και κίνηση και φάρμακα είναι να μας βοηθήσουν με σχετικές εγγυήσεις οι χώρες που θα μας έχουν αποβάλει από το ευρώ, όσο οξύμωρο και πιθανό είναι αυτό.Γιατί όλα αυτά αγοράζονται με συνάλλαγμα προκαταβολικά, και όχι με αδύναμες δραχμές.

Μετά το αρχικό σοκ, ο κόσμος θα πρέπει να δει πως θα αποπληρώσει τα δάνεια του που είναι σε ευρώ ή συνδεδεμένα με ξένο νόμισμα, όπως το ελβετικό φράγκο.Το πιθανότερο σενάριο είναι τα δάνεια σε ευρώ να δραχμοποιηθούν, γιατί αλλιώς σχεδόν κανείς δεν θα μπορεί να τα αποπληρώσει, όμως για τα υπόλοιπα δάνεια θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση,

Ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ κάλεσε την Τουρκία να μην εκμεταλλευτεί την οικονομική μας αδυναμία.Αναλογιστείτε το μέγεθος της αδυναμίας αυτής εκτός ευρώ, χωρίς προμήθειες, με απλήρωτο προσωπικό.

Οι μισθοί και οι συντάξεις θα υποστούν δραματικές περικοπές αλλά και η αξία τους θα ευτελίζεται μέρα τη μέρα αφού θα είναι σε δραχμές.

Σύμφωνα με σενάριο που επεξεργάστηκε η UBS για τη χώρα μας, το κόστος για κάθε Έλληνα πολίτη της εξόδου από το ευρώ θα είναι μεταξύ 9.500 και 11.500 ευρώ για το πρώτο έτος και 3.000 – 4.000 ευρώ για κάθε χρόνο, για τα επόμενα έτη.

Η UBS κατάληγει πως το κόστος εξόδου θα στοιχίσει σε μείωση 40% με 50% του AEΠ τον πρώτο χρόνο, ενώ το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί αρχικά κατά 60%.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε