Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τι θέλουν οι αγορές από την Ελλάδα

Τι θέλουν οι αγορές από την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα των κερδοσκόπων γιατί ακριβώς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ δεν υπάρχει από την πλευρά της ΕΕ σχέδιο.

Ενα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση οι αγορές απαιτούν σήμερα με τη συμπεριφορά τους εγγυήσεις ότι θα λάβουν τα λεφτά τους από τις λήξεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου την επόμενη τριετία. Ενω θεωρούν δεδομένο ότι στις 19 Μαίου εύκολα ή δύσκολα θα λάβουμε 8,5 δισ. ευρώ δεν θεωρούν καθόλου βέβαιο ότι οι λήξεις ομολόγων ύψους 150 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν απο την Ελληνική Δημοκρατία.

Θέλουν εν ολίγοις ένα μηχανισμό με ζεστά κεφάλαια στο τραπεζί όπως το Tarp στις Ηνωμένες Πολιτείες που χρηματοδότησε με δισεκατομμύρια δολάρια τις παραπαίουσες τράπεζες. Ακόμη και την περίπτωση της Ιρλανδίας επικαλούνται όπου η χώρα ενώ είχε ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα φαίνεται να την γλίτωσε όχι μόνο από τα επώδυνα μέτρα που πήρε αλλά και από τις κεφαλαιουχικές «ενέσεις» ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ που έλαβε από την Αγγλία.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος της Ελλάδος ο μηχανισμός στήριξης που έχει ανακοινωθεί ύψους 45 δισ. ευρώ (30 χώρες Eurogroup και 15 ΔΝΤ) είναι συνολικά για την επόμενη τριετία.

Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα των κερδοσκόπων γιατί ακριβώς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ δεν υπάρχει από την πλευρά της ΕΕ σχέδιο ή πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.

Οπως αναφέρουν αναλυτές, μια λύση θα ήταν η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί τα ομόλογα όλων των χωρών που λήγουν, αλλά εδώ τι στιγμή που δεν μπορούν να εγγυηθούν τα 8 δισ. ευρώ στις 19 Μαίου, οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτυ και πουλάνε όσο – όσο τα ελλληνικά ομόλογα. Μάλιστα, επενδυτής πώλησε και το ομόλογο που κατείχε λήξης 19 Μαίου πολύ κάτω από την ονομαστική τιμή του αφού εκτιμά ότι τις επόμενες 20 ημέρες μπορεί να έρθουν τα πάνω – κάτω.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε