Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τιμές χρυσού για το σιτάρι – Μπήκε στο μάτι των κερδοσκόπων – Οι φωτιές της Ρωσίας “καίνε” τις τσέπες των καταναλωτών

ΦΩΤΟ REUTERS

– Ξηρασία και πυρκαγιές απογειώνουν τις τιμές σε όλο τον κόσμο
– Σιτάρι, πατάτες, οπωροκηπευτικά θα κάψουν την τσέπη των καταναλωτών
– Πόσο αγγίζει η κρίση την Ελλάδα – Τi λένε στο Newsit αρτοποιοί

Κάποτε ήταν το πετρέλαιο, μετά ήταν η κρίση στο τραπεζικό σύστημα, τώρα είναι τα σιτηρά.

‘Ενας νέος εφιάλτης απλώνεται πάνω από την Ευρώπη και θυμίζει άλλες εποχές όπου τα σιτηρά αλλά και τα παράγωγά τους ήταν απλησίαστα. Οι κερδοσκόποι έψαχναν για ένα νέο παιχνίδι και το βρήκαν. Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ρωσία – η οποία είναι και η τρίτη χώρα σε εξαγωγές σιτηρών παγκοσμίως – αλλά και την ξηρασία που πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης το πεδίο είναι ελεύθερο για να κερδίσουν κάποιοι παίζοντας άγρια παιχνίδια στο χρηματιστήριο του σίτου.

Η Ρωσία αναθεώρησε και πάλι προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη συγκομιδή των σιτηρών της και προβλέπει τώρα ότι η σοδειά των δημητριακών θα είναι μειωμένη ως και κατά 35% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας και των μεγάλων πυρκαγιών, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι η σοδειά θα είναι μικρότερη κατά 20% ως 25%.

    Η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών από τις 15 Αυγούστου ως τις 31 Δεκεμβρίου εξαιτίας της μειωμένης σοδειάς.

 Η Ρωσία ήταν ως τώρα μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων δημητριακών στον κόσμο.
Πέρυσι η συγκομιδή των δημητριακών ήταν 97 εκατομμύρια τόνοι. Τώρα υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν μόνον 67 εκατομμύρια τόνοι, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Αλεξάντρ Φρολόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
  Επίσης θα πληγούν ιδιαίτερα οι καλλιέργειες πατάτας και ζαχαρότευτλων.

Οι ειδικοί λένε πως το μέγεθος των ζημιών δεν θα καταστεί δυνατό να μετρηθεί ως το Σεπτέμβριο, όμως ο Φρολόφ μίλησε για πρώτη φορά για ένα κύμα καύσωνα που δεν έχει όμοιό του εδώ και τουλάχιστον 1.000 χρόνια.

Eτσι σε όλη την Ευρώπη ο κίνδυνος ανατιμήσεων για μια σειρά από βασικά τρόφιμα και προϊόντα είναι πλέον ορατός.

Ειδικοί και αναλυτές προβλέπουν αύξηση των τιμών στα εποχικά τρόφιμα, με τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει ήδη λόγο για αυξήσεις μεταξύ 12%- 15% τον Ιούνιο.

Η ξηρασία πλήττει τόσο τη Δυτική Ευρώπη όσο κυρίως τη Νοτιοδυτική Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Η Γαλλία επίσης, η μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών στην Ευρώπη, βιώνει τη μείωση της παραγωγής λόγω της ξηρασίας, που εκτιμάται σε 10%.

Το ίδιο ισχύει για την άλλη μεγάλη παραγωγό, τη Γερμανία, ενώ όσο για την Ιταλία, την κύρια παραγωγό σκληρού σιταριού, η μείωση εκτιμάται ότι θα είναι ίση με εκείνη της γαλλικής.

Αντίθετα στην Ισπανία, η πτώση παραγωγής σκληρού σιταριού αναμένεται σε 16%.

Το εντυπωσιακό όμως είναι οτι ο αντίκτυπος επεκτείνεται πέρα από τα σιτηρά.

Τα προβλήματα άρχισαν από τον χειμώνα.

Η ξηρασία που έπληξε για μήνες ολόκληρους την Βρετανία, την Δυτική Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Βόρεια Γερμανία αλλά και την Ελλάδα, καθυστέρησε την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

‘Ετσι, ιταλοί αγρότες μιλούν για πτώση της παραγωγής ντομάτας κατά 12% εξαιτίας της έντονης ζέστης.

Ισπανοί αγρότες κάνουν λόγο για πτώση 30%.

Την ίδια εκτίμηση κάνουν και για τα πορτοκάλια, όπου ο κακός φετινός χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν 30% οι τιμές στην Ισπανία, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των εισαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές από τρίτες χώρες.

Τις ίδιες επιπτώσεις είχε το κρύο και στη σοδειά ροδακίνων όπου στις κύριες χώρες παραγωγής- Ιταλία, Ελλάδα και Γαλλία- οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 21% τον Ιούνιο.

Στον τομέα της πατάτας, καλλιεργητές στο Βέλγιο προβλέπουν 50% μείωση.

Γερμανοί ζυθοποιοί αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές κριθαριού, με την παραγωγή του βασικού συστατικού της μπίρας να προβλέπεται ότι θα μειωθεί έως και κατά 20%.
Ετσι, ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές της μπίρας είναι ορατός.

Η παραγωγή καλαμποκιού θα μπορούσε επίσης να μειωθεί κατά 15%.

Οι τιμές των σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν άλμα 25% επειδή η ξηρασία και οι πυρκαγιές στην Ανατολική Ευρώπη- κυρίως στη Ρωσία- κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις με σοδειές και ανάγκασαν τη Μόσχα να απαγορεύσει για κάποιο διάστημα τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Τι περιμένουμε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η ανησυχία είναι μεγάλη, αφού έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν τις τιμές να εκτοξεύονται μόνο και μόνο από τις φήμες που μπορεί να κυκλοφορούν.

Το ράλι των τιμών από τον Ιούνιο έως σήμερα στις ξένες αγορές αλλά και το εμπάργκο της Ρωσίας για εξαγωγές έχει προκαλέσει φόβους για ενδεχόμενες ανατιμήσεις και στην ελληνική αγορά, εάν δεν υπάρξει καμία θετική αλλαγή το επόμενο διάστημα.

‘Οπως δήλωσε στο Newsit ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλης Μούσιος, οι αρτοποιοί κρατούν στάση αναμονής. “Περιμένουμε τον Σεπτέμβρη”, είπε χαρακτηριστικά, “τότε δηλαδή που διαμορφώνονται παγκοσμίως οι τιμές των αλεύρων. Είμαι όμως αισιόδοξος οτι δεν θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο του 2007 και 2008 τότε δηλαδή που η αύξηση ήταν στο 17%.”

Ο κ. Μούσιος πρόσθεσε οτι μπορεί η κρίση να αντισταθμιστεί με εισαγωγές από τη Νότιο Αμερική όπου φέτος είχαμε ρεκόρ παραγωγής.
“Το σιτάρι είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Γίνονται κερδοσκοπικά παιχνίδια και μια δημόσια δήλωση αρκεί για να τροφοδοτήσει τους κερδοσκόπους.”

Το ανησυχητικό είναι οτι στην Ελλάδα το 1/2 των σιτηρών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλεύρων είναι εισαγόμενα και άρα οποιαδήποτε αύξηση των διεθνών τιμών θα επηρεάσει εκτός από τις τιμές των αλεύρων και τις τιμές των ελληνικών σιτηρών λόγω ενδεχόμενης αύξησης της ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Τοξικό νέφος πνίγει τη Μόσχα – Φεύγουν διπλωμάτες και πολίτες – Μαίνονται 50 πυρκαγιές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε