Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Την Παρασκευή Προβόπουλος και Στουρνάρας ενημερώνουν για την ΑΤΕ

Την Παρασκευή Προβόπουλος και Στουρνάρας ενημερώνουν για την ΑΤΕ

 Την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενημερώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για το θέμα της μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, την Παρασκευή 3 Αυγούστου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι εφάρμοσε τα μέτρα εξυγίανσης της ΑΤΕ σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την τρόικα κατ΄εφαρμογή του Μνημονίου. Υποστηρίζει ότι η διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια, ενώ βάσει του Μνημονίου ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πριν καταλήξει στην λύση της Πειραιώς διεξήγαγε εμπιστευτική διαγωνιστική διαδικασία απευθυνόμενη στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ωστόσο δεν έδειξαν ενδιαφέρον, ενώ η μία εξ αυτών που είχε καταθέσει πρόταση (Eurobank) στο τέλος την απέσυρε. Παράλληλα, η ΤτΕ είχε αναθέσει σε δύο διεθνείς επενδυτικές τράπεζες την αναζήτηση επενδυτή στο εξωτερικό. Όμως ούτε η διαδικασία αυτή τελεσφόρησε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση του PSI ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας υποχώρησε στο -20%, έναντι 8% που είναι το ελάχιστο αποδεκτό όριο.

Επομένως η ΤτΕ όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, με βάση τη μοναδική πρόταση (αυτή της Τράπεζας Πειραιώς) που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από έγκριση από το ΤΧΣ και συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υγιές τμήμα της ΑTE μεταβιβάστηκε στην εν λόγω τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρ.Πειραιώς: Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας της Αγροτικής

Σύγκλιση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ζήτησαν Βενιζέλος – Κουβέλης για την Αγροτική – Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε