Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Την Πέμπτη κορυφώνεται το θρίλερ για Ελλάδα και ευρώ – “Φαγωμάρα” στην κυβέρνηση

Την Πέμπτη κορυφώνεται το θρίλερ για Ελλάδα και ευρώ – “Φαγωμάρα” στην κυβέρνηση

– Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Πέμπτη συγκάλεσε ο Ρομπάι, πιέζοντας τους Γερμανούς να αντιδράσουν
– Η Σύνοδος θα δώσει το πράσινο φως για το δεύτερο δάνειο μαμούθ προς τη χώρα μας
– Αναζητείται λύση χωρίς επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει καταστροφή
– Η “επιλεκτική χρεοκοπία” ανάβει φωτιές και στην κυβέρνηση – “Πυρά” Λοβέρδου σε Βενιζέλο

Την Πέμπτη κορυφώνεται το θρίλερ με το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα και τη συνολική λύση που αναζητείται εναγωνίως, ώστε να σωθούν Ιταλία και Ισπανία και το ευρώ κατ’ επέκταση. Για τη χώρα μας όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι ως προς τη συμμετοχή ιδιωτών που απαιτούν οι Γερμανοί, με την Ευρώπη ωστόσο να τρέμει την “επιλεκτική χρεοκοπία” με την οποία απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης.

Αναβρασμός μεταξύ υπουργών

Τα της “επιλεκτικής χρεοκοπίας” έχουν ανάψει φωτιές όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στο πολιτικό σκηνικό της χώρα μας. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έστρεψε τα πυρά του – εμμέσως πλην σαφώς – κατά του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις λέξεις. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος είχε πει πρόσφατα ότι “επιλεκτική χρεοκοπία” δεν σημαίνει “χρεοκοπία”.

Διαβάστε την είδηση

Γρίφος το νέο πακέτο

Διχασμός εντός, διχογνωμίες και καθυστέρηση εκτός Ελλάδας. Ενώ αγορές και κερδοσκόποι χτυπούν αλύπητα τους επόμενους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι συγκάλεσε για την Πέμπτη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να πιέσει τους Γερμανούς να δώσουν μία αποφασιστική απάντηση στους κερδοσκόπους.

Ως τότε οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις για τη χώρα μας κυρίως, με τη νέα βοήθεια να εκτιμάται στα 120 με 130 δισ. ευρώ.

Το γερμανικό Spiegel αναφέρει ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Γερμανία είναι να δοθούν κονδύλια στην Ελλάδα για να αγοράσει ομόλογα 20 δισ. ευρώ. “Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσει να επαναγοράσει η ίδια από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς”, γράφει το Spiegel.

Το άλλο σενάριο που ευνοείται στο Βερολίνο είναι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Άλλες φωνές εντός Γερμανίας κάνουν λόγο για δραστικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που θα βοηθήσει τους ιδιώτες να συμμετέχουν. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Φ. Φίχτερ αναφέρει ότι “δεν αρκεί μία βελούδινη λύση” και προτείνει haircut.

Πάντως οι γερμανοί βιομήχανοι έκαναν λόγο το Σάββατο για βοήθεια στην Ελλάδα ανάλογη με εκείνη που πήρε η Γερμανία για να “συνέλθει” από τον Β’ Παγκόσμιο. Σε επιστολή του ο Χανς Πέτερ Κάιτελ, επικεφαλής των γερμανών βιομηχάνων, υποστηρίζει την μείωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Ενόψει της Συνόδου, τα αισθήματα της ΕΕ για “επιλεκτική χρεοκοπία” αποτυπώθηκαν σαφώς με τη δήλωση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος ανέφερε πως η ΕΕ δεν συζητά την πιθανότητα επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα. “Ψάχνουμε για λύσεις που να είναι καλές τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη” τόνισε.

Οι Σοσιαλιστές ζητούν ευρωομόλογο

Επιτακτικά επαναφέρουν το αίτημα για έκδοση ευρωομολόγου οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου. Προτείνουν έναν “οργανισμό σταθερότητας για τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους των κρατών της ευρωζώνης ο οποίος ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την επανόρθωση ενός κράτους η οικονομία του οποίου κινδυνεύει να χάσει τη σταθερότητά της”.

“Από αυτή την άποψη, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έκδοση ευρω-ομολόγων”, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ενόψει της Συνόδου. “Αν αποτύχουμε ακόμη μία φορά να τιθασεύσουμε την αγορά, η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει ξανά στην ύφεση και να χάσει την κυριαρχία της”, προειδοποιούν.

Ντελόρ κατά Γερμανίας

Για το σημερινό αδιέξοδο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι που διαδραμάτισαν ιστορικό ρόλο επικρίνουν σκληρά την Γερμανία, τη χώρα που έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από το ευρώ, αλλά σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις δεν έχει δείξει την απαιτούμενη πυγμή.

Σε άρθρο τους στη γαλλική Monde o πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ετιέν Νταβινιόν και ο πρώην Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο, επικρίνουν την γερμανική κυβέρνηση και υπενθυμίζουν την ξεχασμένη έννοια της αλληλεγγύης.

“Σαφές όραμα για την Ευρώπη σήμερα σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί κανείς σήμερα δεν μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη άλλωστε σημαίνει ότι τα κράτη και οι οικονομικοί θεσμοί συμμετέχουν για να ξαλαφρώσουν οι πολίτες της χώρας που είναι σε δύσκολη θέση, από το βάρος που φέρουν” σημειώνουν.

Διαβάστε επίσης:

Aγωνία για την Τρίτη που βγαίνουμε στις αγορές για 1,25 δισ

Παπανδρέου και ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζητούν ευρωομόλογο

Γερμανοί ευρωβουλευτές πιέζουν για ταχεία επίλυση της κρίσης

Νέο “ψαλίδι” στους δημοσίους υπαλλήλους – Τι επιδόματα κόβονται

Πέρασαν ικανοποιητικά τα πιο σκληρά stress test οι ελληνικές τράπεζες

Πακέτο λιτότητας μαμούθ στην Ιταλία – Μέτρα 70 δισ. ευρώ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε