Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Την Τρίτη ανακοινώνεται το Ιρλανδικό Μνημόνιο

Το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ιρλανδίας θα ανακοινωθεί την Τρίτη,αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times.

Το πρόγαμμα θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πριν από οποιδήποτε διεθνές οικονομικό πακέτο στήριξης. “Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο για να οριστικοποιήσει το 160σέλιδο πρόγραμμα το οποίο καθορίζει τρόπους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος”, αναφέρει το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο επισπεύθηκε η ημερομηνία ανακοίνωσης του προγράμματος ώστε να θεωρηθεί ότι είναι ένα πρόγραμμα που αποφάσισε η κυβέρνηση και όχι ένα πρόγραμμα που υπαγορεύθηκε από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ.

Ιρλανδός υπουργός δήλωσε χθες ότι το τετραετές πρόγραμμα θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στο Δουβλίνο για να συζητήσουν σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας προκειμένου ν΄αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα ακόμα σχέδιο το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα αναμένεται να οριστικοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα.

Παράλληλα, το πακέτο βοήθειας θα είναι ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον αναφέρει στο τεύχος του που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο δεν επικαλείται πηγή, το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα προέρχεται από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, αλλά η Βρετανία, η οποία δεν ανήκει στη ζώνη ευρώ, είναι έτοιμη να βάλει το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι ένα άλλο, μικρότερο σχέδιο, είναι τώρα υπό μελέτη και αφορά βοήθεια ύψους 45 με 50 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ιρλανδία. Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Δουβλίνο εισήλθαν στην τρίτη ημέρα σήμερα, μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε