Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Τηρείστε τις αποφάσεις για να έρθουν τα χρήματα” – Προειδοποίηση των 8 ισχυρών και κρίσιμη σύνοδος την Τετάρτη

“Τηρείστε τις αποφάσεις για να έρθουν τα χρήματα” – Προειδοποίηση των 8 ισχυρών και κρίσιμη σύνοδος την Τετάρτη

– Ολάντ-Ομπάμα βλέπουν… ευρωομόλογο σωτηρίας
– Κάμερον: οι Έλληνες ψηφίζουν για παραμονή ή έξοδο από το ευρώ
– Μηνύματα και απειλές ενόψει κάλπης

Η οικονομία είναι παγκόσμια και έτσι η Α. Μέρκελ μπήκε στη… γωνία των 8 ισχυρών λόγω της σκληρής λιτότητας που θέλει να επιβάλει.

Ένα μέτωπο Ομπάμα-Ολάντ φάνηκε να δημιουργείται στη λογική πως η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ δεν θα έχει επίπτωση μόνο για τη χώρα αυτή, εν προκειμένω την Ελλάδα, αλλά για την ευρωπαϊκή και την αμερικανική οικονομία.

Ένα παλιό σχέδιο το οποίο εδώ και ένα χρόνο συναντά τη λυσσαλέα αντίσταση της Γερμανίας βγήκε στο φως. Δεν είναι άλλο από το λεγόμενο ευρωομόλογο για τον δανεισμό των κρατών μέσω της ΕΚΤ με χαμηλά επιτόκια με παράλληλη όμως ενίσχυση της τράπεζας επενδύσεων για την τόνωση των κρατικών οικονομιών μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι νεφελώδης. Το πρόβλημα έχει όνομα και λέγεται Ελλάδα. Έτσι και παρά το “μέτωπο” Ολάντ-Ομπάμα η απόφαση των 8 ισχυρών και μαζί το μήνυμα ήταν σαφές προς τη χώρα μας.
“Τηρήστε τη συμφωνία για να σας στηρίξουμε”. Τα μέτρα με άλλα λόγια είναι εκτός συζήτησης για τους 8 ισχυρούς. Πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα ώστε να συνεχίσει να καταφθάνει και η συμφωνημένη βοήθεια.

Ήταν κάτι παραπάνω άλλωστε από σαφές το μήνυμα-προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών:
“Όποιος προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι δεν χρειάζεται να τηρήσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, λέει ψέματα στον ελληνικό λαό”, δήλωσε στη Bild και ενώ προσέθεσε πως δεν επιθυμεί να παρέμβει στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα, ήρθε να προστεθεί η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού που το δήλωσε ξεκάθαρα
“Πρέπει τώρα να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στους ανθρώπους στην Ελλάδα. Υπάρχει μια επιλογή: μπορείτε είτε να ψηφίσετε να παραμείνετε στο ευρώ με όλες τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ή αν ψηφίσετε με άλλο τρόπο, ουσιαστικά ψηφίζετε να φύγετε”, προειδοποίησε από το Σικάγο, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ .

Στην Ευρώπη μοιάζει παράλληλα να διαμορφώνεται ένας άξονας Ολάντ-Μόντι για να υπάρξουν επιτέλους μέτρα ανάπτυξης, ωστόσο και οι δύο βλέπουν αυτά τα μέτρα παράλληλα με εκείνα της λιτότητας, επαναφέροντας το μήνυμα-προειδοποίηση προς τη χώρας μας πως μόνο με την επιτυχία στους στόχους και τις δεσμεύσεις μέσω μνημονίου θα έρθει και η βοήθεια από τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Έτσι μοιάζουν τώρα να διαμορφώνονται αρκετά μέτωπα. Ένα υπερατλαντικό μεταξύ Ολάντ-Ομπάμα, ένα εντός της Ευρωζώνης μεταξύ Ολάντ και Μόντι, αλλά και ένα μεταξύ Μέρκελ και Κάμερον… Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο παλιός γαλλογερμανικός άξονας μοιάζει να ξεθωριάζει μπροστά στα νέα δεδομένα.

Όλα αυτά θα επανέλθουν την Τετάρτη στο τραπέζι στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που αναμένεται ξανά να έχει ως κύριο… μενού της Ελλάδα. Οι αποφάσεις των 8 ισχυρών θα πέσουν στο τραπέζι των εταίρων που θεωρείται βέβαιο πως και πάλι θα επαναλάβουν το δίλημμα της Ελλάδας, εν μέσω όμως κυβερνητικής αβεβαιότητας εδώ που τους δίνει ένα ακόμη “χαρτί” πίεσης.

Διαβάστε επίσης:
Τα σχέδια των Ευρωπαίων για την επόμενη μέρα – Μέσα ή έξω από την ευρωζώνη το μέλλον της Ελλάδας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε