Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το 2013 «ανοίγει» η ταχυδρομική αγορά

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την 1η Ιανουαρίου του 2013 θα «ανοίξει» η ταχυδρομική αγορά όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, ο προτεινόμενος νόμος στοχεύει αφενός στον καθορισμό του τρόπου μετάβασης σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς, από την 1.1.2013, με την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας και αφετέρου να καλύψει νομοθετικά κενά τα οποία έχουν προκύψει στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τα οποία χρήζουν νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ως προς το μέρος των ταχυδρομικών υπηρεσιών, ο νέος νόμος ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την 3η Κοινοτική Οδηγία και ρυθμίζει:

– Το πλήρες άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς από 01.01.2013

– Το περιεχόμενο και την ποιότητα της Καθολικής Υπηρεσίας

– Τον τρόπο ορισμού του Φορέα Παροχής της Καθολικής Υπηρεσίας (ΦΠΚΥ) για όλη την επικράτεια

– Την περιγραφή των αρχών που θα διέπουν την τιμολόγηση της Καθολικής Υπηρεσίας και τη διασφάλιση αυτών στην εφαρμογή τους

– Το καθεστώς αδειοδοτήσεων για τη λειτουργία των φορέων παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και τις υποχρεώσεις τους

– Τον τρόπο χρηματοδότησης της Καθολικής Υπηρεσίας

Ο ΕΛΤΑ παραμένει Φορέας Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας έως την 31.12.2028, ενώ οι όροι παροχής της καθολικής υπηρεσίας καθορίζονται με τη σύμβαση ανάθεσης που συνάπτεται μεταξύ του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και του ΕΛΤΑ.

Επίσης, εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, μετά από εισήγηση της ΕΕΤΤ, συστήνεται ταμείο αποζημίωσης, καθορίζονται οι διαδικασίες υπολογισμού του καθαρού κόστους, οι μηχανισμοί αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Ως προς το σκέλος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούν ένα διαφανές και λειτουργικό πλαίσιο για τις επικοινωνίες, εξασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους για θέματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις:

– Δημιουργείται, στην Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο συνεχούς μέτρησης και καταγραφής των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με στόχο τον συνεχή έλεγχο της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού και την έγκυρη και διαρκή ενημέρωση του, με την ονομασία «Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων».

– Θεσπίζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ραδιοηλεκτρονικών και ραδιοτεχνιτών καθώς και για την ίδρυση και λειτουργία των ραδιοηλεκτρονικών εργαστηρίων.

– Αναδιαρθρώνονται μερικώς οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με σκοπό την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους και την κάλυψη αντικειμένων που δεν αντιμετωπίζονται από τον οργανισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών όπως αυτός διαμορφώθηκε το 1999.

Τέλος, προτείνονται νέες διατάξεις που συμπληρώνουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχετικά με την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών και την παροχή πληροφοριών για δίκτυα επικοινωνιών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε