Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το 30% των ιδιωτικών επιχειρήσεων έκανε μειώσεις μισθών έως και 10,9%

Το 30% των ιδιωτικών επιχειρήσεων έκανε μειώσεις μισθών έως και 10,9%

Υπερδιπλασιάσθηκε, κατά τη διετία 2011-2012, ο αριθμός τωνεπιχειρήσεων που προχώρησαν σε περικοπές των αποδοχών για τουλάχιστον μια κατηγορία εργαζομένων τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας Αποδοχών και Παροχών της εταιρείας KPMG, στην οποία συμμετείχαν 230 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ακόμη, αυξήθηκε κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2012 το ποσοστό των εταιρειών που έδωσαν μηδενικές αυξήσεις στους εργαζομένους τους, ενώ μια στις δυο εταιρείες μείωσαν και τον αριθμό των θέσεων εργασίας.

Αναλυτικότερα:

Το 67% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις για το 2012 σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (για το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 49%).

Το 30% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων (για το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13%). Η μέση μείωση στις βασικές αποδοχές ανήλθε στο 10,9%.

Το 26% των εταιρειών που παρέχουν πριμ απόδοσης, είτε βάσει επίσημης πολιτικής, είτε κατά περίπτωση, δεν χορήγησε πριμ το 2012 για τα αποτελέσματα του 2011 σε καμία από τις κατηγορίες εργαζομένων πωλήσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό για της κατηγορίες εργαζομένων εκτός πωλήσεων ανέρχεται σε 31%.

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, το 90% των εταιρειών προτίμησε τη μείωση των βασικών αποδοχών, το 19% τη μείωση των ωρών εργασίας και την εκ περιτροπής εργασία, το 5% των επιχειρήσεων προτίμησαν τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και το 14% τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική.

Για τις εταιρείες που έδωσαν αυξήσεις, οι συνολικές αυξήσεις που δόθηκαν το έτος 2012 κινήθηκαν στο 2,7% κατά μέσο όρο, ενώ για το 2013 οι συνολικές αυξήσεις προβλέπεται να κινηθούν στο 2,0%.

Αυξημένη εμφανίζεται και η τάση των επιχειρήσεων να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν.

Το 48% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσαν τον αριθμό θέσεων εργασίας το 2011 ή/και το 2012 και 15% των εταιρειών του δείγματος στράφηκε στη μερική ή πλήρη ανάθεση μίας ή περισσοτέρων δραστηριοτήτων σε τρίτους το διάστημα 2011-2012.

Αντίστοιχα, μόνο το 32% των εταιρειών του δείγματος παρέχουν Υπηρεσίες Επαγγελματικής Αποκατάστασης (Outplacement Services) στους εργαζομένους που απολύονται, σημειώνοντας αύξηση έναντι του αντίστοιχου 22% των εταιρειών για το 2011.

Η KPMG αποτελεί παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών-μελών συνδεδεμένων με την KPMG International, ενός ελβετικού συνεταιρισμού.

Η ετήσια έρευνα Αποδοχών και Παροχών, στην οποία καταγράφονται οι τάσεις της αγοράς εργασίας, διεξάγεται για 19η συνεχή χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μισθολογικές προαγωγές ΤΕΛΟΣ! Το γράφει ξεκάθαρα στο Μνημόνιο!

Χρωστάτε λίγα; Θα σας τα πάρουν άμεσα! Κατασχέσεις μισθών από τον Μάρτιο για ποσά άνω των 1.000 ευρώ!

Κράτος… δοσάς! Έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις η πληρωμή των φόρων για τα ακίνητα – Έρχεται ενιαίο «ραβασάκι» το Φεβρουάριο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε