Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΡΑΜΠ· ΙΤΑΛΙΑ Συννεφιά 6 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα κινδύνου στην Πορτογαλία

Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα κινδύνου στην Πορτογαλία
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 20.01.2010 | 21:29
Πρώτη δημοσίευση: 20.01.2010 | 21:29

Στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και η Πορτογαλία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζήτησε σήμερα από την πορτογαλική σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες--με την ετήσια έκθεσή του για την πορτογαλική οικονομία--να υλοποιήσει, από φέτος, ένα "αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης" (...) μέσω "περιοριστικής μισθολογικής πολιτικής. 

Η παρέμβαση αυτή του ΔΝΤ έγινε, ενώ θεσμικοί πιστωτικοί οίκοι "απειλούν" να υποβαθμίσουν, άμεσα, την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας...κι ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα γειτνιάζει το 7-8% του ΑΕΠ της, ενώ το εξωτερικό χρέος το 80% του Α.Ε.Π. της, "με τάση αυξητική".

Πέρυσι, θυμίζει το ΔΝΤ, η πορτογαλική οικονομία παρουσίασε λόγω κρίσης συρρίκνωση -2,7% κι ανεργία κοντά στο +10% του "ενεργού" πληθυσμού, ενώ φέτος προβλέπεται "αναιμική" ανάπτυξη +0,5% . Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΔΝΤ για την πορτογαλική οικονομία, φέτος πρέπει να ξεκινήσει η δημοσιονομική εξυγίανση, "η προσπάθεια δε αυτή πρέπει κατά τα ερχόμενα έτη, ως το 2013, να επιταχυνθεί".

Σημειωτέον, η σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία στις πρόωρες εκλογές επανεξελέγη, δεν διαθέτει στην παρούσα πορτογαλική βουλή την απόλυτη πλειοψηφία. Όμως, υπέρ αυτής είναι ότι συρρίκνωσε διαρκώς την αναλογία του δημόσιου ελλείμματος προς το Α.Ε.Π. --παλαιότερα από το +6,1% στο +2,6% του Α.Ε.Π.    


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook