Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 17 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα κινδύνου στην Πορτογαλία

Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα κινδύνου στην Πορτογαλία
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 20.01.2010 | 21:29
Πρώτη δημοσίευση: 20.01.2010 | 21:29

Στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και η Πορτογαλία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζήτησε σήμερα από την πορτογαλική σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες--με την ετήσια έκθεσή του για την πορτογαλική οικονομία--να υλοποιήσει, από φέτος, ένα "αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης" (...) μέσω "περιοριστικής μισθολογικής πολιτικής. 

Η παρέμβαση αυτή του ΔΝΤ έγινε, ενώ θεσμικοί πιστωτικοί οίκοι "απειλούν" να υποβαθμίσουν, άμεσα, την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας...κι ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα γειτνιάζει το 7-8% του ΑΕΠ της, ενώ το εξωτερικό χρέος το 80% του Α.Ε.Π. της, "με τάση αυξητική".

Πέρυσι, θυμίζει το ΔΝΤ, η πορτογαλική οικονομία παρουσίασε λόγω κρίσης συρρίκνωση -2,7% κι ανεργία κοντά στο +10% του "ενεργού" πληθυσμού, ενώ φέτος προβλέπεται "αναιμική" ανάπτυξη +0,5% . Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΔΝΤ για την πορτογαλική οικονομία, φέτος πρέπει να ξεκινήσει η δημοσιονομική εξυγίανση, "η προσπάθεια δε αυτή πρέπει κατά τα ερχόμενα έτη, ως το 2013, να επιταχυνθεί".

Σημειωτέον, η σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία στις πρόωρες εκλογές επανεξελέγη, δεν διαθέτει στην παρούσα πορτογαλική βουλή την απόλυτη πλειοψηφία. Όμως, υπέρ αυτής είναι ότι συρρίκνωσε διαρκώς την αναλογία του δημόσιου ελλείμματος προς το Α.Ε.Π. --παλαιότερα από το +6,1% στο +2,6% του Α.Ε.Π.    


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook