Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Το ΔΝΤ στηρίζει Κίνα στον “πόλεμό” της με τις ΗΠΑ

 Τη πλευρά της Κίνας στηρίζει το ΔΝΤ, στη διαμάχη της με τις ΗΠΑ αναφορικά με το ‘υποτιμημένο’ στις αγορές γουάν.

Το ΔΝΤ συνεχάρη, σήμερα, την Κίνα για την κυβερνητική απόφαση, προ δύο ημερών, αναφορικά με τα επιτόκια του γουάν, ενώ συγχρόνως κάλεσε την Ουάσινγκτον να “σκεφθεί πολύ” πριν υιοθετήσει τις δικές της αποφάσεις, για τα επιτόκια του δολαρίου…αλλά και για τη ρευστότητα με την οποία προσεχώς θα “προικίσει” την ομοσπονδιακή οικονομία.

“Συγχαίρουμε την Τράπεζα της Κίνας, για την αύξηση των επιτοκίων της” ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέηβιντ Χόουλι, ερωτώμενος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσε, για τα αυξημένα επιτόκια του γουάν. Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι αυτά τα αυξημένα κινεζικά επιτόκια “είναι φυσιολογικότερα, δεδομένης της κινεζικής ανάπτυξης της οικονομίας”.

Ο κ. Χόουλι επισήμανε στη συνέχεια ότι οι ΗΠΑ από οικονομικής σκοπιάς “είναι χώρα συστημικού κινδύνου” και ότι “όποια δημοσιονομική ή νομισματική πολιτική ακολουθούν, έχει τις επιπτώσεις της” σε πολλά άλλα κράτη του πλανήτη.

“Εμείς, στο ΔΝΤ, φρονούμε ότι τα πολιτικά οφέλη ενός κράτους θα πρέπει να μοιράζονται σωστότερα και με πολλά άλλα κράτη” (…) “γιαυτό είναι σπουδαίες οι οικονομικο-πολιτικές αποφάσεις”, που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ισχυρών κρατών.

-Πράγματι, το Πεκίνο κι η Μπραζίλια κατακρίνουν την Ουάσινγκτον για τη νομισματική της πολιτική, δηλώνοντας ότι “οδηγεί σε πόλεμο νομισμάτων”, αλλά και σε ανεξέλεγκτη “‘ροή δολαρίων” προς πολλές “αναδυόμενες” οικονομίες στον πλανήτη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε