Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Το Βερολίνο ζητεί να μην χαλαρώσουν οι προσπάθειες μετά τα μέτρα της ΕΚΤ

Το Βερολίνο ζητεί να μην χαλαρώσουν οι προσπάθειες μετά τα μέτρα της ΕΚΤ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε σήμερα ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ που είναι υπερχρεωμένες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που υποσχέθηκαν, παρά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την ΕΚΤ μιας σειράς μέτρων υπέρ τους.

Σε μια μεγάλη συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι “μετά την απόφαση της ΕΚΤ, θα ήταν σοβαρό λάθος να βγει το συμπέρασμα, ότι οι προσπάθειες (μεταρρύθμισης), μπορούν τώρα να χαλαρώσουν”.
 
“Τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνον εκεί όπου υπάρχουν πραγματικά: στα κράτη μέλη”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας τα δημόσια ελλείμματα ορισμένων χωρών και την ανάγκη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
 
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη μια σειρά από έκτακτα μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα απεριόριστης εξαγοράς χρέους των χωρών που δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Τα μέτρα αυτά καθησύχασαν τις αγορές και όλα τα χρηματιστήρια σημείωσαν σημαντική αύξηση στον απόηχο της απόφασης.
 
Ο Σόιμπλε εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης (Δυτικά ), θα δώσει την Πέμπτη το πράσινο φως, με μια πολυαναμενόμενη ετυμηγορία σχετικά με τον μηχανισμό διάσωσης του ενιαίου νομίσματος (ΜΕΣ).
 

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θέλει να αναλάβει εποπτικό ρόλο στο πρόγραμμα της ΕΚΤ

Προειδοποίηση Σόιμπλε για τα υπερχρεωμένα κράτη

“Σπριντ” στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους

“Η χώρα μου δεν έχει προς το παρόν ανάγκη το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΚΤ”

Spiegel: Η Μέρκελ θέλει πάση θυσία να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε