Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Το Χρηματιστήριο δεν με αφήνει να πουλήσω τώρα”

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε σενάρια περί ”χαλάρωσης” και επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις έδειξε πως ψάχνει να βρει ομπρέλλα προστασίας από την χρηματιστηριακή καταιγίδα.
 

Ειδικά για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, με δεδομένη τη “χρηματιστηριακή βουτιά” των μετοχών, ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά ζητάει πίστωση χρόνου.Το επιχέιρημα του δηλαδή είναι πως η πολύ μικρή χρηματιστηριακά αξία ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών θα ακυρώσει στην ουσία το μέτρο αφού τα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία θα είναι ελάχιστα μπροστά σε όσα θα προσδοκούσαν.

Για αυτό και καταφεύγει σε μία ντρίπλα, δηλαδή βάζει πρώτα πωλητήριο στα κρατικά ασημικά που είναι ανεπηρέαστα από το χρηματιστήριο.Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις που θα τρέξουν θα είναι δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες.

 
Η πλήρης δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:
 
“Όπως τόνισα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσα τη Δευτέρα 22.08.2011, ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία πάρα πολύ λεπτή και σκληρή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης.
 
Αυτό που είναι προφανές, είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 και επί τη βάσει αυτών προφανώς θα αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.
 
Επίσης, σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, επαναλαμβάνω αυτό που τόνισα στην ίδια συνέντευξη: ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, στην πρώτη αυτή φάση των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες, ενώ όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας, θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεων της”.
 
Διαβάστε επίσης :

«Παράθυρο» Βενιζέλου για επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε