Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Το αδύναμο ευρώ “γονατίζει” την Κίνα

Το αδύναμο ευρώ “γονατίζει” την Κίνα

 To γουάν έχει ανατιμηθεί πολύ έναντι του ευρώ και αυτή η ισοτιμία θα πλήξει τους κινέζους εξαγωγείς, δήλωσε σήμερα

 στο Πεκίνο, αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

    Ο εκπρόσωπος Γιαο Τζιάν δεν είπε πως το ισχυρό δολάριο ενδεχομένως θα επηρεάσει την εδώ και καιρό αναμενόμενη κίνηση να επανεκτιμηθεί η ισοτιμία του γουάν, αλλά υπογράμμισε την επίδραση του πιο αδύναμου ευρώ.

    «Το γουάν ανατιμήθηκε κατά 14,5% έναντι του ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες, γεγονός το οποίο θα αυξήσει την πίεση του κόστους στους κινέζους εξαγωγείς και ήδη έχει αρνητική επίδραση στις κινεζικές εξαγωγές στην Ευρώπη», είπε ο Γιάο.

    Πρόκειται για την υψηλότερη ισοτιμία από το τέλος του 2002 καθώς το ευρώ βυθίζεται έναντι του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές. Σήμερα η ανταλλαγή ήταν ένα ευρώ προς 8.3815 γουάν, ενώ την Παρασκευή η ισοτιμία είχε κλείσει στο 8.5351.

    Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην υπεράσπιση των συμφερόντων το εξαγωγέων, το υπουργείο Εμπορίου, είναι ο σκληρότερος πολέμιος της ανατίμησης του γουάν στις τάξεις της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία διατηρεί την ισοτιμία με το δολάριο στα 6,83 γουάν από τα μέσα του 2008, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την οικονομία από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Παρά τις διεθνείς επικρίσεις, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η πολιτική του στο γουάν έχει συνεισφέρει στην παγκόσμια σταθερότητα και πρέπει να αποφασίζεται χωρίς ξένες παρεμβάσεις, θέση την οποία επανέλαβε και ο Γιάο.

    «Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε το θέμα του γουάν, είναι εσωτερικό θέμα της Κίνας, και η ισοτιμία του δεν είναι ο τρόπος να βρει η παγκόσμια οικονομία καινούργιες ισορροπίες», είπε ο εκπρόσωπος.

    Το συνεχώς διευρυνόμενο πλεόνασμα στο κινεζικό ισοζύγιο αντιμετωπίστηκε ως κομβικός παράγοντας της παγκόσμιας οικονομικής ανισορροπίας στην πρώιμη φάση της οικονομικής κρίσης, αλλά οι αριθμοί έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των εισαγωγών να ξεπερνά την αντίστοιχη των εξαγωγών καθώς η εσωτερική οικονομία της Κίνας ανθίζει, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομίες.

    «Το εμπορικό πλεόνασμα θα μειωθεί ραγδαία το 2010 και αυτό αντανακλά μία μεγαλύτερη ισορροπία στο διεθνές ισοζύγιο πληρωμών», είπε ο Γιάο.

    Πέρυσι η Κίνα κατέγραψε πλεόνασμα 196.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ για εφέτος, μετά τον περιορισμό τους πρώτους δύο μήνες και το έλλειμμα του Μαρτίου, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα θα κινηθεί γύρω από ένα πλεόνασμα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε