Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Το δολάριο πήρε τα πάνω του έναντι του ευρώ

Το δολάριο πήρε τα πάνω του έναντι του ευρώ

Υποχωρεί και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το αμερικανικό νόμισμα να ανατιμηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα, πριν από λίγο, διαπραγματευόταν στα 1,1304 δολ. από το επίπεδο των 1,1377 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η άνοδος του δολαρίου σήμερα συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν το δείκτη λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Απρίλιο εμφάνισε σημαντική άνοδο.

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μίας ταχύτερης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων είναι συμβατή με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δεύτερη θετική είδηση της ημέρας, η οποία βελτίωσε ακόμη περισσότερο το κλίμα για την αμερικανική οικονομία και, ακολούθως, για το δολάριο, αφορά στην αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, τον Μάιο, ξεπερνώντας τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις των αναλυτών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της ΤτΕ (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολό τους αφροούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 7,45% από 7,75% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,13% να διαμορφωθεί στο 7,32% από 7,31% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν οριακή υποχώρηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,012%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,078% από -0,080%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,0146%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,0261% από -0,0259%, τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,354%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1348 δολ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε