Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Το δρόμο της Ευρώπης δείχνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Το δρόμο της Ευρώπης δείχνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα θα υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν η δήλωση του Ντομινίκ Στρος Καν.

Διακριτικές αποστάσεις από την ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κράτησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος αναφορικά με την Ελλάδα δήλωσε ότι τα προβλήματά της είναι πολύ πιο άμεσα και δεν πρόκειται να επιλυθούν στο πλαίσιο ενός συζητούμενου ακόμα Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Οι δηλώσεις του Στρος-Καν έγιναν στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συζήτησης που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τον «εκσυγχρονισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΕ Μάριο Ντράγκι. 

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδυματά, ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι για την Ελλάδα θα υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με την υποστήριξη που χρειάζεται, ενώ παράλληλα εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ότι αφορά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Στρος-Καν τόνισε ότι “εάν πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει την δυνατότητα να διατεθούν κονδύλια ώστε να βοηθηθεί μία χώρα εντός της ζώνης του ευρώ, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα”.

 Αναφορικά με την Ελλάδα στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής του ΔΝΤ κινήθηκε και ο Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία από εδώ και στο εξής είναι η εφαρμογή των ελληνικών μέτρων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν ανάλογα και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δανειστεί με λογικά επιτόκια. Ωστόσο, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει άμεσες ανάγκες ρευστότητας, οι οποίες δεν απαιτούν την δημιουργία νέων θεσμών όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστούν.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών με εργαλεία τα Credit Default Swaps (CDS), δηλαδή τα ασφάλιστρα για την κάλυψη του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας, τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και ο Ντομινίκ Στρος-Καν σημείωσαν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταστεί σαφές ποιο ρόλο διαδραμάτησαν στην περίπτωση της Ελλάδας. 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υποβάλει νέες νομοθετικές προτάσεις για το ρόλο αυτών των ασφαλίστρων, κατά τρόπο ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διενέργειας κερδοσκοπικών παιχνιδιών με αντικείμενα τα κρατικά χρέη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε