Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Το επίδομα Τσίπρα καύσιμο για θετική ανάπτυξη από το 2016

Το επίδομα Τσίπρα καύσιμο για θετική ανάπτυξη από το 2016

Το επίδομα Τσίπρα, που τόσες τριβές και αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει με τους Γερμανούς, το Σόιμπλε και άλλους δανειστές θα δώσει τελικά αέρα στην οικονομία να περάσει από φέτος σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Τα 617 εκατομμύρια ευρώ που θα κατατεθούν στις 22 Δεκεμβρίου, στους λογαριασμούς των 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχων, εκτιμάται ότι θα δώσουν μία ώθηση στο ΑΕΠ της τάξης του 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο.

Αυτό σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των διαφόρων οργανισμών, οίκων και μελετητών, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πάνω από το μηδέν και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους, να φτάσει ακόμα και στο 0,5% (υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο το ΑΕΠ είναι οριακά θετικό κατά 0,1%).

Θα πρόκειται για μία εξέλιξη πολύ σημαντική τόσο στο σκέλος της οικονομίας όσο και στο σκέλος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Οι αβεβαιότητες μπορεί να είναι πολλές, αλλά υπάρχει και μία βεβαιότητα. Με τα 617 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί η αγορά, καθότι όπως εκτιμάται σχεδόν το σύνολο των χρημάτων θα πέσουν στην αγορά, αφού πηγαίνουν στις τσέπες ανθρώπων που δεν έχουν πλεονασματικό μηνιαίο κομπόδεμα, αλλά ελλειμματικό.

Επίσης, τα 617 εκατομμύρια ευρώ θα αποτελέσουν ένεση και για τα ταμεία του κράτους, αφού εκτιμάται πως από αυτά τα 150 ως 250 εκατομμύρια στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξουν στο Δημόσιο με τη μορφή διαφόρων φόρων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε