Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λίγα Σύννεφα 20 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το ευρώ αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Το ευρώ αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.06.2012 | 23:14

Έντονη ανοδική τάση εμφανίζει σήμερα το ευρώ καθώς οι αγορές αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2677 δολάρια από το επίπεδο των 1,2425 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης Καθοριστικής σπουδαιότητας αποδεικνύεται η χαλάρωση των όρων χορήγησης του δανείου από την Ε.Ε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Επιπροσθέτως υψηλές προσδοκίες καλλιεργεί η δέσμευση για ενοποίηση και ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας που ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να υποβληθούν οι προτάσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για την ενοποίηση της τραπεζικής εποπτείας και την ενδυνάμωση των εξουσιών της ΕΚΤ. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, σε μια ρήτρα στη συνθήκη της ΕΕ που τους επιτρέπει να δώσουν στην ΕΚΤ εποπτεία των τραπεζών και άλλων μη ασφαλιστικών χρηματοοικονομικών εταιρειών. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2590 δολάρια.

Η κίνηση αυτή, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, ανοίγει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποτελεί και τον ρυθμιστικό βραχίονα της ΕΕ, να προωθήσει τις προτάσεις της για το νέο πλαίσιο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και των κεφαλαιακών απαιτήσεων προς τις τράπεζες.

Η δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής Αρχής για το τραπεζικό σύστημα στην Ε.Ε σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες, θα επιτρέψει στις τράπεζες να απευθυνθούν απευθείας στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, παρακάμπτοντας έτσι τις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες σήμερα έχουν την ευθύνη για το έργο αυτό στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande εκτίμησε ότι το νέο πλαίσιο εποπτείας της ΕΚΤ δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους.

Οι πολιτικές εξελίξεις είχαν θετικό αντίκτυπο επίσης εκτός από την αγορά συναλλάγματος, στις περιφερειακές αγορές ομολόγων (Ισπανίας και Ιταλίας) όπου καταγράφηκε αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία αφορούσε σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 26,33% από 26,32% που ήταν χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,60% να περιοριστεί στο 24,73%, από 24,82% που ήταν χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,21%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,07% , στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,92% από 0,93% , χθες στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,65% ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,37% .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παπούλιας: Αναγκαίες οι αλλαγές στο μνημόνιο της Ελλάδας

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η... ήττα της Μέρκελ   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
 1. Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ βλέπουν οι Βρυξέλλες Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ "βλέπουν" οι Βρυξέλλες
 2. Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το μπλόκο των Βρυξελλών Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το "μπλόκο" των Βρυξελλών
 3. Η πρόταση Τσακαλώτου και το ναυάγιο – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές Η πρόταση Τσακαλώτου και το "ναυάγιο" – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές
 4. Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση
 5. Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης"
 6. Διαπραγματεύσεις: Πυρετός για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας Διαπραγματεύσεις: "Πυρετός" για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας