Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 34 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

«Το ευρώ κάνει κακό στην ειρήνη»

«Το ευρώ κάνει κακό στην ειρήνη»
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.10.2012 | 13:58

Το ευρώ διχάζει τους Ευρωπαίους και "δεν είναι καλό για την ειρήνη", εκτιμά ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

"Όλοι οι εξωτερικοί παρατηρητές θα συμφωνήσουν ότι το ευρώ και η πολιτική διάσωσης του ευρώ διχάζουν αυτήν τη στιγμή τους Ευρωπαίους. Υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα σε κράτη, αλλά επίσης και στο εσωτερικό κρατών όπου εξτρεμιστικά και εθνικιστικά ρεύματα καθίστανται ισχυρότερα. Αυτό δεν είναι καλό για την ειρήνη. Συνολικά, το ευρώ ήταν αντιπαραγωγικό", τονίζει ο Στίγκλιτς.

"Η σημερινή κατάσταση είναι ασταθής και θα οδηγήσει ή σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση ή σε μικρότερη", Είναι πιθανό οι πατέρες του ευρώ να είχαν δίκιο (όταν θέσπιζαν το ενιαίο αυτό νόμισμα), αλλά βεβαίως φαντάζονταν μια φυσική εξέλιξη προς μια πολιτική ένωση, όχι μια αναγκαστική ένωση για να αποτραπεί η καταστροφή", επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 2001.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς χαιρέτισε εξάλλου τη βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης.

"Η ΕΕ δημιουργήθηκε ως ένα σχέδιο για την ειρήνη και εγγυήθηκε την ειρήνη στην Ευρώπη. Συνεπώς, άξιζε να πάρει το βραβείο", τόνισε.

"'Ομως, η ΕΕ δεν είναι το ίδιο με την ευρωζώνη", υπογράμμισε ο Στίγκλιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραδέχεται δημοσίως ο Όλι Ρεν την επιμήκυνση

Ένας ένας οι γερμανοί ''τιμωροί'' κάνουν φιλελληνική στροφή!

Στίγκλιτς: Λύση... βουντού για την Ισπανία
   Διαδώστε αυτό το άρθρο