Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Το ευρώ παρασέρνει τα χρηματιστήρια του κόσμου

Το ευρώ παρασέρνει τα χρηματιστήρια του κόσμου

Το ευρώ συνεχίζει την κατρακύλα και παρασύρει και όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.

Με το ευρώ να…συνεχίζει την κατηφόρα απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, με την Γουόλ στριτ να “ανοίγει”, σήμερα, σαφώς στο “κόκκινο”, ο βασικός δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου, ταλανισμένου κι από την απαγόρευση του γυμνού “σορταρίσματος”, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες ως προς χθες Τετάρτη περισσότερο από -3,30% υποχωρώντας στο επίπεδο των 5.780 μονάδων. Οι μετοχές της “BASF”, της “Siemens”, της “MAN”, ακόμα και της “Wolkswagen” απώλεσαν σήμερα ενδοσυνεδριακά ή και τελικά ως -6% . 

Όμως και στο Λονδίνο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλύτερα, με τον δείκτη FTSE100 να πέφτει απότομα ως το επίπεδο των 5.000 μονάδων (-3,10%) και “καλές” μετοχές όπως της Xstrata και της ENRC να χάνουν “μεσοσταθμικά” ως και 5,5% της αξίας τους. 

Με την παρισινή χρηματαγορά να αντιμετωπίζει από το πρωΐ σήμερα αθρόες πωλήσεις ακόμα και “καλών” μετοχών και τον δείκτη CAC40 να χάνει τελικά ως προς χθες Τετάρτη το -4% της αξίας του, και τα δύο μοσχοβίτικα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν σήμερα τη συνεδρίασή τους με πολύ αισθητές απώλειες.

Στην κυριότερη χρηματαγορά ο δείκτης RTS απώλεσε τελικά το -5,5% της αξίας του ως προς χθες Τετάρτη, καθηλωνόμενος στις 1.303 μονάδες, ενώ στη δεύτερη χρηματαγορά ο δείκτης Micex απώλεσε σήμερα – 4,3%, υποχωρώντας στο επίπεδο των 1.260 μονάδων. 

“Αναζωπυρώνονται οι φόβοι γιά παρατεταμένη ύφεση στη δυτική Ευρώπη, εν μέσω κρίσης χρέους πολλών μελών της ευρωζώνης, εν μέσω διαφωνιών στους κόλπους της, εν μέσω χρηματιστηριακών δεικτών για καιρό στο ‘κόκκινο” σχολίασε η αναλύτρια του επενδυτικού οίκου “Ατον”, Ελενα Κογιούκοβα. 

Άλλωστε, και στη Μόσχα σήμερα το ευρώ έχασε πολύ έδαφος έναντι του γεν, παλινδρομώντας στο σχεδόν προ 10ετίας επίπεδο ισοτιμίας τους, δηλαδή μόλις στα 109 γεν του Νοεμβρίου του 2001…Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ταλανίζεται από τους πολλούς φόβους που τώρα πλανώνται πάνω από την 16μελή ευρωζώνη, σχολίασαν ευρωπαϊκές συναλλαγματικές πηγές, μιλώντας επίσης ευθέως γιά “τωρινή απαξίωση” του ευρώ. 

Και έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το ευρώ, που τον Απρίλιο απώλεσε ήδη το -7% της αξίας του έναντί του, κάνει πλέον “χαμηλό” 4ετίας, διαμορφώνοντας ισοτιμία στο Λονδίνο τις απογευματινές ώρες μόλις στο 1,214 δολάριο το ευρώ.-

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε